Svensk rapport: Flere dør av stress enn av arbeidsulykker

Betydelig flere dør som følge av stress enn på grunn av ulykker og forhold på arbeidsplassen, viser forskning fra Sverige.

Langt færre dør i arbeidsulykker enn av stressrelaterte lidelser, viser svensk forskning. Bildet er fra en øvelse om bord på hurtigruteskipet M/S Midnatsol. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix 

Utenriks

Ifølge en ny rapport fra det svenske Arbeidsmiljöverket står stress for drøyt 770 dødsfall i året og er dermed den største årsaken til arbeidsrelaterte dødsfall. Arbeidsulykker, som gjerne får betydelig mer oppmerksomhet, fører derimot bare til nærmere 40 dødsfall.

– Når arbeidere klatrer på et tak, er det lett å sette på en sikkerhetssele. Men stress kan man ikke møte på samme måte, sier professor i yrkes- og miljømedisin Bengt Järvholm ved universitetet i Umeå, som er en av forfatterne bak rapporten.

Han peker på at stressfaktoren økte mye fra 1970-tallet til tusenårsskiftet, særlig blant omsorgsarbeidere, lærere, butikkansatte og ansatte i hotell- og restaurantbransjen.

– Siden har det ligget ganske konstant, selv om det naturlig nok oppleves forskjellig for ulike individer, sier han.

Skiftarbeid er den nest største årsaken til arbeidsrelaterte dødsfall, med nærmere 730 dødsfall i året, mens motoravgasser og kols som følge av støv tar livet av henholdsvis 547 og 421 personer, ifølge rapporten.

(©NTB)