Johnson vil ha nyvalg 15. oktober

Boris Johnson ba Labour om støtte til å holde nyvalg 15. oktober da han onsdag møtte til sin første spørretime som Storbritannias statsminister.

Boris Johnson på vei til sin første spørretime som statsminister. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix) 

Utenriks

Det første spørsmålet var en utfordring til Johnson om å la folket få siste ord i brexitspørsmålet. Statsministeren svarte med sin velkjente formulering om at regjeringen fortsatt er forpliktet til å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Statsministeren kom også med kritikk mot parlamentarikerne som tirsdag vant første runde i kampen for å hindre en hard brexit. Johnson mener motstanden i Parlamentet svekker regjeringens posisjon i Brussel og gjør en hard brexit mer sannsynlig.

Brexit og nyvalg

Labour-leder Jeremy Corbyn ba Johnson redegjøre for hvilke forslag han har lagt fram for EU og viste til at en rekke ledere i EU-land sier britene fortsatt ikke har kommet med noen konkrete nye forslag. EU-kommisjonens talsperson gjentok onsdag at det ikke er kommet noen nye ideer fra London.

– Min ærede kollega vet at man ikke forhandler i full offentlighet, men vi har gjort store fremskritt, sa Johnson og beskyldte Corbyn for å undergrave forhandlingene.

– Jeg skjønner ikke hvordan jeg kan beskyldes for det når det ikke er noen forhandlinger. Taktikken deres er bare å la tiden renne ut, lød Corbyns replikk.

Det var i ordvekslingen mellom de to partilederne at Johnson utfordret Corbyn til å støtte opp om et nyvalg 15. oktober, én dag tidligere enn det som tidligere har blitt sagt. Statsministeren har sagt at han vil foreslå nyvalg dersom han taper debatten om en brexitutsettelse senere onsdag. I så fall må han ha støtte fra rundt 100 Labour-representanter, men Labour vil foreløpig ikke stemme for et nyvalg.

Siste spørretime?

I den muntlige spørretimen kom det naturlig nok også spørsmål om innenrikspolitiske saker som politi, skoler og helsevesen. Enkelte representanter minnet om at deres velgere ønsker å få en slutt på brexitstriden og gå videre med politikk som påvirker deres hverdag.

Selv om brexit aldri var langt unna i spørretimen, er det ingen tvil om at det er debatten som venter noen timer senere, som er dagens politiske høydepunkt i Storbritannia. Utfallet av den kan være med på å avgjøre om onsdagens spørretime ikke bare blir Johnsons første, men også hans siste, som regjeringssjef.

(©NTB)