Trump får sterk kritikk etter utfall mot Thunberg

Med Greta Thunbergs tordentale om klima friskt i minne entrer en rekke ledere med Donald Trump i spissen de kommende dagene talerstolen i FNs hovedforsamling.

Global oppvarming og klimautslipp blir neppe tema i talen USAs president Donald Trump skal holde i FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

USAs president er en av de første talerne, og han kommer neppe til å vie mye tid til de klimautfordringer verden står overfor.

Etter Greta Thunbergs tårefylte tale i FN mandag, der hun innstendig manet til kamp mot global oppvarming og tordnet mot verdens ledere, tvitret Trump sarkastisk om den glødende engasjerte svenske 16-åringen.

– Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så fint å se! skrev han.

Rasende respons

Responsen uteble ikke, og kort tid etter rant det inn med kritiske kommentarer som anklaget Trump for ufin trolling av Thunberg.

– Donald Trump går løs på uskyldige unge jenter, det er rett og slett motbydelig, het det i en av kommentarene.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog har et lite håp om at klima kommer på dagsorden når andre ledere enn Trump entrer talerstolen i FNs hovedforsamling de kommende dagene.

– Vi håper at de viktige, eksistensielle spørsmålene om klima fortsatt blir tatt opp, sier Skoog.

Han innser imidlertid at det er andre spørsmål som opptar Trump mer.

– Forholdet mellom USA og Iran veldig spent, så det blir interessant å se hvilken tone Trump slår an i det spørsmålet, ser Skoog.

Rouhani på plass

Konflikten mellom India og Pakistan om Kashmir, samt krigene i Jemen og Syria, blir også trolig tema når Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi og andre ledere skal tale til forsamlingen.

Irans leder president Hassan Rouhani er også på plass i New York, og det knyttes stor spenning til hans tale i hovedforsamlingen.

Andre ledere glimrer imidlertid med sitt fravær, blant dem Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin.

Atomvåpen og utviklingsmål

Statsminister Erna Solberg (H) skal holde sitt innlegg fredag og vil snakke om naturens rolle i kampen mot global oppvarming.

Det skal også holdes en rekke møter på sidelinjen under høynivåuka, der blant annet FNs utviklingsmål og atomnedrustning er tema.

Mange av lederne som nå er på plass i FN-hovedkvarteret, skal også ha bilaterale samtaler på tomannshånd.

– Jeg håper at dialogplattformen utnyttes til samtaler om de vanskelige konfliktene, sier den svenske FN-ambassadøren.

Viktig arena

FNs hovedforsamling er en av verdensorganisasjonens viktigste beslutningsarenaer, i tillegg til Sikkerhetsrådet og FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), som Norges FN-ambassadør Mona Juul i sommer overtok som president for.

Høynivåuken i hovedforsamlingen ledes av FNs generalsekretær António Guterres, og fra svensk side minnes det om hva en av hans forgjengere i posten, svenske Dag Hammarskjöld, en gang sa:

– FN ble ikke skapt for å føre menneskeheten til himmels, men for å redde den fra helvete.


(©NTB)