SOHR: Russiske rakettangrep i Syria for første gang på tre måneder

Russland har gjennomført rakettangrep mot det siste store opprørskontrollerte området nordvest i Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Syrere kaster egg på et russisk militærkjøretøy i Idlib-provinsen i midten av. Foto: Ghaith Alsayed, AP / NTB scanpix 

Utenriks

Rakettangrepene skjedde i området der provinsgrensene til Idlib, Hama og Latakia møtes, nordvest i landet. Området er det siste viktige området i Syria som er kontrollert av opprørsgrupper.

Den dominerende opprørsgruppen i provinsen er Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som igjen er dominert av opprørere som tidligere regnet seg om en del av al-Qaida.

De russiske angrepene er de første siden en våpenhvile trådte i kraft i mars, som sammenfalt med spredningen av koronaviruset.

En million fordrevet

En russiskstøttet offensiv mot opprørerne i Idlib-provinsen mellom desember i fjor og mars førte til at nesten en million mennesker ble sendt på flukt.

Minst 500 sivile ble drept som følge av de omfattende luftangrepene Russland og Syria gjennomførte i perioden.

De siste angrepene har hatt til hensikt å drive HTS og deres allierte lenger bort fra Sahl al-Ghab-området, som ligger nord i Hama-provinsen. Syriske regjeringsstyrker og russiske styrker er til stede i dette området.

Mild mai

Mai var den måneden med det laveste antallet sivile dødsfall i Syria siden borgerkrigen startet for ni år siden, ifølge SOHR. 71 sivile ble drept i mai.

I midten av mai ble det imidlertid registrert de blodigste kampene mellom jihadister og regimevennlige soldater siden våpenhvilen trådte i kraft.

Over 380.000 personer har mistet livet i løpet av den ni år lange borgerkrigen i Syria. Halve Syrias befolkning har også blitt drevet på flukt.

(©NTB)