Novavax utvikler ny koronavaksine

Den amerikanske legemiddelgiganten Novavax har startet arbeidet med å utvikle en vaksine som skal virke bedre mot den nye virusvarianten omikron.
Utenriks

Vaksinen mot virusvarianten som først ble oppdaget i Sør-Afrika, skal være klar for testing innen et par uker, opplyser en talsperson til nyhetsbyrået Reuters.

Nyheten fikk selskapets aksjekurs til å stige med nærmere 9 prosent fredag.

Selskapets vaksine inneholder en versjon av koronavirusets spikeprotein, som trigger kroppens immunforsvar. Vaksineutviklerne sier arbeidet har startet med å utvikle et spikeprotein som er basert på varianten B. 1.1.529.

Novavax' koronavaksine Nuvaxovid er godkjent i Indonesia og Filippinene. Selskapet søkte nylig om EU-godkjenning, noe som gjør at Novavax snart bli den femte produsenten som får sin covid-19-vaksine godkjent i EU.

Moderna uttaler at selskapet siden tidlig i 2021 har lagt opp en strategi for å forutse nye virusvarianter.

– Denne strategien inkluderer tre nivåer av respons dersom den nåværende oppfriskningsdosen skulle vise seg å være utilstrekkelig mot omikron, heter det fra Moderna.

Pfizer og Biontech sier at dersom vaksinene ikke har noen effekt på en virusvariant, regner de med å kunne utvikle og produsere en skreddersydd vaksine mot en slik variant i løpet av rundt hundre dager, med forbehold om at den blir godkjent.

(©NTB)