Som et ledd i å videreutvikle bærekraftig fiske, gir Fiskeridirektoratet tillatelse til at seks torsketrålere får teste ut et nytt fangstbegrensningssystem i fiske med stormaska trål, går det fram av ei pressemelding.

De seks er: M/S «J. Bergvoll», M/S «Arctic Swan», M/S «Havtind», M/S «Ramoen», M/S «Granit« og M/S «Langenes».

– Målretta forvaltningstiltak og god hjelp fra naturens side har bidratt til at vi nå har en rekordstor bestand av torsk i Barentshavet. Dette skaper utfordringer så vel for forvaltninga som for næringa, heter det fra Robert Misund ved utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratets ressursavdeling i meldinga.

– Utfordringene ligger i å se til at fisket utføres på en bærekraftig måte, som både reduserer faren for sprenging av trålen og reduserer faren for å få mer fisk i redskapet enn fartøyet har kapasitet til å håndtere, sier han videre.

Rapport foreslår tiltak

Til grunn for testinga ligger en rapport framlagt fra ei bredt sammensatt arbeidsgruppe i mai. Rapporten kommer med flere konkrete forslag, deriblant bruk av fangstbegrensningssystem.

- Systemet er utvikla ved Havforskningsinstituttet. Dette er ei enkel teknisk løsning som består av et utslippshull for fisk, gummimatte og et fiskelås, heter det i meldinga. Med systemet vil en med andre ord unngå større hal enn det en på forhånd har stilt inn på.

Tillatelsene til testinga er tidsavgrensa til perioden 1. august og ut året, og gitt på klare vilkår: Blant anna er reder ansvarlig for at det blir utarbeida egne rapporter med en beskrivelse av erfaringene en gjør ved bruk av fangstbegrensningssystemet.

- Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet vil følge opp forsøkene. Den videre utviklinga med dette fangstbegrensningssystemet vil i første omgang foregå uten bruk av sorteringsrist. Deretter vil en følge opp forsøkene med fangstbegrensningssystem i kombinasjon med bruk av sorteringsristsystem, heter det i meldinga.

Overvåkingstjenesten for fiskefelt og Kystvakten vil være sentrale aktører i å kontrollere at forsøkene utføres i henhold til de gitte tidsavgrensa tillatelsene.