Det mener Aspøy bydelsutvalg som har vedtatt en krass uttalelse i bypakkesaken. Og en av konklusjonen er at dersom pakken ikke inneholder en Brosundtunnel, kan de heller ikke akseptere et bomsnitt i området ved Hellebroa.

Må gjennom bom

"Er rådmannen og bystyret klar over at beboerne på Aspøya og Hessa/Skarbøvik MÅ passere Hellebro-bommen for å komme seg til lege? For å komme til bank?", skriver bydelsutvalget, og fortsetter:

" De to bydelene har ingen bransjeforretninger som bekledning, sko, elektrisk, rørlegger, apotek, sport, gullsmed osv. De må også passere en bom for å nå en idrettshall. Det meste av dette kan resten av byen komme til uten bom. Hellebro-bom kunne både forklares og forsvares når den også ville finansiere en Brosundtunnel, og når alle deler av byen skulle være med på et stort spleiselag. Men når Brosundtunnelen tas bort, er det ikke like lett å akseptere at Aspøya og Hessa/Skarbøvik skal bidra til eksempelvis firfelts veg over Lerstad til Nørvasundet, mens store deler av byen for øvrig slipper unna bompenger. Det er forskjellsbehandling, usosialt og lite gjennomtenkt."

Miljøaspektet forsvinner

Bydelsutvalget mener også at de to alternativene begge spenner bein under miljøaspektet ved bypakken.

"Rådmannen synes å ha glemt at en stor del av industriaktivitetene i de "gamle" bydelene Nørvøy, Aspøy og Hessa/Skarbøvik befinner seg vest for Brosundet. Den betydelige tungtrafikken som denne aktiviteten utløser, skal altså fremdeles gå på gateplan, vanskeliggjøre intensjonene med Sørsideplanen og ytterligere forsuere bomiljøet i nedre Strandgate, Ivar Aasens gate og langs hovedtraseen i Skarbøvika."

Bort fra sentrum

Bydelsutvalget minner om at beboerne langs denne traseen har ekstrem støy og forurensing bare et par meter fra stuevinduene sine. De skriver også at andre byer satser på å få trafikken bort fra sentrum mens Ålesund forkaster en tunnelløsning som kunne ha forbedret miljøet vesentlig.

Sjokkert

Utvalget skriver også at de er sjokkerte over de to forslagene til revidert bypakke, og fraråder på det sterkeste at det legges et bomsnitt i området ved Hellebroa.

"Skulle eneste godtakbare alternativer være de som rådmannen legger fram, mener Aspøy bydelsutvalg at det vil være bedre å si nei til begge og ta prosessen fra start igjen", slår utvalget fast.

De andre bydelsutvalgene i kommunen skal også behandle bypakkesaken denne uka.