Bredsida kommer fra fylkestingets to yngste politikere.

– Det er skummelt å se at politikere i fylkestinget lukker øynene og vedtar store prosjekter de vet vi ikke kan realisere, sier Erik Kursetgjerde. Med sine 22 år er han yngst i Ap-gruppa på fylkestinget.Han får støtte fra 20 år gamle Syver Hanken fra Høyre.

– Fylkespolitikerne stikker hodet i sanden. Den gjelda fylket nå pådrar seg er det vår generasjon som må betale. Elever på videregående skole risikerer ikke å få nødvendig utstyr og bygninger, sier Hanken.

Les også: Blakke fylkespolitikere øker utgiftene

Ringrever

Begge to er nybegynnere i fylkespolitikken og er på sitt andre fylkesting.

– Det er slik at noen politiske ringrever preger det som skjer i fylkestinget. Det er for mange politiske populister som er mest opptatt av å få oppslag i avisa og gjøre seg populære med å vedta stadig nye prosjekter, sier Kursethgjerde.

– Noen sier vi unge kommer til dekket bord. Ja, det er dekket i den form at vi må videreføre en lang rekke vedtak som er fattet lenge før vi kom inn i fylkespolitikken, konstaterer Hanken.

– Når du kommer inn merker du fort et kraftig press for å støtte tidligere vedtatte forslag. og du blir nærmest sett på som en tulling om du ikke er enig med det som er vedtatt tidligere, sier Kursethgjerde.

Milliarder

I går vedtok de neste års fylkesbudsjett. Der skal fylkeskommunen bruke 3,8 milliarder kroner. I praksis var hver krone på budsjettet enten bundet opp i faste utgifter som lønn og lignende, eller i vedtak fattet av fylkestinget som gikk av ved valget sist høst.

– Vi er klar over at det er slik i politikken at du må videreføre saker som er vedtatt tidligere, men det vi etterlyser er større vilje til å utfordre sitt eget tankemønsteret og dermed vilje til å se på sakene på nytt. Ikke minst er det behov for det slik den økonomiske situasjonen er, mener Hanken.

Les også: Nordøyvegen berga - igjen

Gjelden

Fylkeskommunens gjeld er på over fire milliarder kroner. På neste års budsjett gjør ikke flertallskonstellasjonen på fylkestinget et eneste grep for å redusere gjelden. Tvert imot øker de utgiftene med drøyt 100 millioner kroner, samt at et enstemmig fylkesting vil bygge Nordøyvegen, noe som vil øke gjelda til rundt seks milliarder kroner.

Det gjør ungdommen bekymret.

– Jeg frykter at vi blir den første fylkeskommunen på Robek-lista. Da tar staten over kontrollen og fylkestinget blir sittende igjen med ansvaret for å håndtere gjelda, påpeker de to.

Kanten av stupet.

Det var flertallskonstellasjonen med Ap, SV, Venstre og Nordmørslista som sikret flertall for budsjettet. De erkjenner at det er behov for å gjøre noe med økonomien, men lener seg på at det er svært små forskjeller mellom det de foreslår og det opposisjonene med Høyre og Frp i spissen går for.

– Vi må ta innover oss behovet for hushold i økonomien, men det er marginale forskjeller mellom posisjonens forslag og opposisjonens forslag, svarte Kristin Sørheim.

Frps Frank Sve vil på den ene siden bygge Nordøyvegen, på den andre siden en av dem som tydelig ønsker innstramminger.

– Vi er i ferd med å havne utfor kanten og vi klarer ikke flere prosjekter. Fortsetter dette havner vi på Robek-lista, og havner vi der kan vi sette en strek over Nordøyvegen, sa Frank Sve (Frp).

Følg Sunnmørsposten debatt på Facebook!