Ser lysere på fly-framtida

Til tross for en nedgang på 5,4 prosent i flytrafikken for november, ser flyplass-sjef Tor Hånde med optimisme på våren.

Nedgang: Flytrafikken går ned på Ålesund lufthavn, Vigra, men lufthavnsjef Tor Hånde er optimist med tanke på fremtida. 

Slik situasjonen er nå, er det viktig at vi tar vare på de aktørene vi har

Tor Hånde

Ny drakt: Helt nye og moderne stellerom på ved innenlandsavgangen på flyplassen. 

Pusser opp: Lufthavnsjef Tor Hånde i utenlandsavgangen der det skal renoveres, blant annet med nye møbler. 

Julepynt på Vigra.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

For det er utenlandstrafikken som trekker ned passasjertallene på Vigra.

– Innenlandstrafikken økte faktisk med 1,3 prosent i november, mens utenlandstrafikken falt med hele 25 prosent, sier Hånde.Og bak det ligger følgende forklaring.– London-ruta til Norwegian har tatt vinterpause, Air Baltic har tatt permanent pause, Norwegian har lagt ned vinterruta til Gran Canaria, SAS sin København-rute er redusert fra seks ukentlige avganger til to, og KLM har satt inn et mindre fly i vinterperioden, sier Hånde.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Bedre vår

Derfor tror Hånde at nedgangen i utenriksfarten vil ligge på 25 prosent fram mot april.

– Fra 4. januar til 15. februar reduserer også KLM fra to til en daglig avgang, så det er med på å forsterke utenlandsnedgangen, sier Hånde.

Men til sommerprogrammet skal det meste være på plass igjen.

– London-ruta tilbake, KLM med to avganger daglig igjen, flere charteravganger, blant annet med nytt chartermål til Heraklion i Hellas med Star Tour og fortsatt vekst for Wizz-air sine to ruter til Gdansk og Vilnius gjør at jeg er optimist, sier Hånde.

Samtidig ser han behovet for å sikre de rutene Vigra har, fremfor å utvide tilbudet.

– Slik situasjonen er nå, er det viktig at vi tar vare på de aktørene vi har. Spesielt er KLM sårbare. De hadde nok trodd på større vekst, så her, som med alle andre ruter, er det etterspørselene fra publikum som gjelder, sier Hånde.

Pusser opp

Flyplassen fremstår nå i ny drakt, med ny avgangshall innland, nye serveringssteder og ny sikkerhetskontroll.

– Det har vi fått utrolig gode tilbakemeldinger på. Vi skal nå i gang med en oppgradering av utenlandsavdelingen, med nye stoler og sofaer, ny kafeteria og en generell oppussing av lokalet. Når det er ferdig, er neste prosjekt en eventuell utvidelse av rullebana, men det ligger langt fram i tid, sier Hånde.