Til helgen møttes Møre og Romsdal Høyre til fylkesårsmøte i Geiranger.

Her fikk Unge Høyre gjennomslag for sitt forslag om å tilpasse skatteregelverket og lovverket slik at aktører som Uber og AriBnb kan være med og konkurrere på markedet.

Å fjerne taxiløyveordningen, slik Unge Høyre opprinnelig foreslo, ble derimot ikke vedtatt.

– Fremtidsrettet

Uber - et barn av den nye delingsøkonomien - er en app som kobler passasjerer og sjåfører, og finnes i over 300 byer verden over. Selskapet har gjort sitt inntog i Oslo, men blir foreløpig behandlet av politiet som pirattaxi-virksomhet.

Møre og Romsdal Høyre stiller seg positive til de nye mulighetene som delingsøkonomien skaper, men ser også at det oppstår nye utfordringer, heter det i vedtaket.

«Svaret på utfordringene er ikke å forsøke å stenge ute de nye aktørene, men heller tilstrebe å finne løsninger som gjør at nye og etablerte selskaper kan konkurrere på like vilkår» står det blant annet.

– Uber selv ber om å bli regulert, og jeg tror vi er bedre tjent med å finne en løsning hvor sjåførene betaler skatt og avgifter, enn å stikke hodet ned i sanda og late som om de ikke eksisterer, sa Sunniva Bøstrand i Møre og Romsdal Unge Høyre til Sunnmørsposten før møtet.

Les også: Uber kan være på veg inn i varmen: Selskapet er for tiden i forhandlinger med skattemyndighetene om å betale skatt, og Finansdepartementet er i gang med å nedsette et delingsøkonomiutvalg.

Taxinæringen kritisk

John Breivik, daglig leder i Ålesund Taxi, er på sin side kritisk til Uber. Han understreker at taxinæringen ikke er imot konkurranse, men mener den må skje på like vilkår. Breivik er blant annet kritisk til arbeidsvilkårene til Uber-sjåførene.

– Måten de gjør det på, ved at det er sjåføren som gjør dette på egen regning og har ansvar for sikkerhet, vil gjøre at dette blir en dumpingplass for arbeidere. Med en slik ordning tror jeg kvaliteten i næringen vil gå veldig ned, sa han til Sunnmørsposten før fylkesårsmøtet.

I Høyres vedtak kommer også dette til uttrykk.

Møre og Romsdal Høyre vil blant annet at regjeringen utreder skatte- og arbeidsvilkår for deltagere i den nye næringen.