Vil bli hele Ålesunds bål

Gjengen bak Slinningsbålet i Ålesund har et mål i år, å ta verdensrekorden tilbake fra «fjuskebålet» i Slovenia.

Vil sette rekord: Bålsjefene Alexander Heen (t.v.) og Simon Eiken, som sammen med Yngve Osvold styrer årets Slinningsbål, ønsker å ta verdensrekorden til Ålesund en gang for alle. Her fra bygginga av fjorårets bål. Foto: Alexander Worren 

Rekord: Bålet fra 2010 er verdens største håndlagde bål, med sine 40,45 meter. Målet i år er over 45 meter. Foto: Staale Wattø 

Slinningsbålet
  • Slinningsbålet er et sankthansbål som årlig blir laget på Slinningsodden i Ålesund.
  • Bålet bygges normalt av 30-40 ungdommer i alderen 13 til 20 år.
  • Det høyeste utgaven som er laget var 2010-bålet som målte 40,45 meter høyt.
  • Årets mål er å ta verdensrekorden fra Slovenia, og bygge et bål høyere enn 43,44 meter.
  • Årets bål tennes lørdag 25. juni.
Nyheter

Slinningsbålet trodde de hadde satt verdensrekord i 2010, med et bål på 40,45 meter. Men så dukket det opp et bål i Slovenia, riktignok bygd ved å sette sammen to deler med heisekran, på 43,44 meter, som Guinness bruker som den offisielle verdensrekorden.

– Vi har et mål i år, og det er å ta rekorden en gang for alle. Vi har allerede varslet Guinness om det, sier bålsjefene Simon Eiken og Alexander Heen, som sammen med Yngve Osvold skal styre bygginga av årets bål.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

45 meter

Målet er å komme over 45 meter.

– Det kan vi få til, men da er vi 100 prosent avhengige av at hele Ålesund stiller opp for oss, sier Heen.

Med det mener de at de trengs flere folk.

– Normalt sett er vi en kjerne på rundt 20 personer. Skal vi greie 45 meter trenger vi minst 20 medhjelpere til. Vårt ønske er at disse personene skal komme fra andre bydeler i Ålesund, og at Slinningsbålet ikke bare skal være et bål for de fra Hessa og Skarbøvika, men for hele Ålesund, sier bålsjefene.

I gang

De er allerede i gang med å forberede årets bål.

– Vi trenger minst et par tusen europaller ekstra dersom vi skal sette rekord, men det tror jeg vi skal få til. Men jeg understreker at vi er avhengige av velvillige bedrifter for å komme i mål, sier Heen.

– Vi er også i gang med å planlegge fundamentet på bålet, som uansett hva vi lander på, skal tåle en verdensrekord, sier Eiken.

Bålgjengen er ikke ute etter så mye rene penger for å komme i mål, men heller mer utstyr.

– Det er ikke å legge skjul på at det å bygge et bål på over 45 meter, er farlig. Derfor hadde vi gjerne sett at vi fikk mer sikringsutstyr, spesielt opp mot den siste fasen. Både hjelmer og stropper hadde vært bra, sier de.

Bålsjefene er også i gang med å forme kommende generasjoner bålbyggere.

– Vi besøker skolene på Hessa og Skarbøvika og informerer om det vi gjør og bålets tradisjoner. Kanskje kan vi få det til med skoler i andre bydeler også, sier Heen.

Gjør som 25.000 andre - følg smp.no på Facebook