Her er årets første cruiseskip i Ålesund

Årets første cruiseskip, MS Magellan, ankom fredag til Ålesund.

  Foto: Staale Wattø

Nyheter

– Magelan er faktisk også det første cruisebesøket i Norge i år, og det er første gang skipet er i Ålesund, forteller marked- og informasjonskonsulent Synnøve Johnsen i Ålesundregionens Havnevesen til smp.no.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Skipet kommer fra Amsterdam og skal videre nordover til Svartisen.

Nedgang i vintercruise

Cruiseskipet anløp Ålesund ved 9-tida, og er ett av bare fire skip som etter planen kommer innom Ålesund på vintercruise i år. Det er er en betydelig nedgang fra 13 vinteranløp i fjor.

I år har Ålesundregionens havnevesen foreløpig avtalt 114 cruiseanløp med til sammen 202 748 cruisepassasjerer. Ifølge Johnsen er dette en økning i antall anløp sammenlignet med fjorårets sesong.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Allerede er det planlagt 114 anløp for 2017-sesongen med 218 463 passasjerer. Økningen i antall passasjerer for 2017 kommer av at cruiseskipene er større og har kapasitet til flere passasjerer, ifølge Johnsen.

Gammel traver

MS Magellan, som for øvrig avsluttet cruisesesongen i Nordfjord i høst, er en gammel traver i bransjen. Skipet som ble bygget i 1985 ved Aalborg verft i Danmark, har en kapasitet på 1250 gjester og har et mannskap på 650 personer.

– Kjært barn har mange navn og MS Magellan er intet unntak. Skipet har tidligere seilt under navn som Holiday (1985-2009) og Grand Holiday (2010 – 2014). Skipet har også hatt flere funksjoner enn bare et cruiseskip og i 2005, under orkanen Katrina, ble hun tatt ut av tjeneste og brukt som midlertidig bolig for ofrene, opplyser Johnsen i havnevesenet.


Sette punktum for cruisesesongen

Det vesle skipet «Magellan» er siste cruiseskipet som besøker i Olden i år. Ein seks månader lang cruisesesong er over i bygda.

Pensjonist ble cruisekaptein

Som 62-åring ble kaptein Arne Ernstsen sendt på land fra hurtigruta «Trollfjord». Tre år seinere er han kaptein på cruiseskipet «Artania», som mandag besøkte Ålesund.