I tidsrommet 19. februar  - 22. mars gjennomfører Forsvaret øvelsen Cold Response 2016 i Trøndelag.

15.000 deltaker fra 14 land deltar, deriblant i underkant av 200 fra HV-11 - Møre og Fjordane heimeverndistrikt.

- Vi stiller kun med innsatsstyrke, altså folk som har latt seg verve som fritidssoldater og trener vesentlig mer enn vanlige HV-soldater. Jeg har derfor bedt om at de får krevende oppdrag, sier sjef for HV-11, Per Olav Vaagland.

- Motiverende

Øvelsen som pågår - hovedsakelig i Nord-Trøndelag, er tredelt og består av en forberedelsesfase, en øvelsefase og en avslutningsfase. HV-11 deltar i øvelsesfasen.

- Det å få være med her er viktig for våre folk av av tre grunner: Motivasjon - altså det å få være med i en større sammengheng og prøve seg mot andre styrker. Videre fordi vi alene ikke kan tilby den ramma en storøvelse gir. Sist men ikke minst er det et sentralt poeng at HV faktisk stiller. Så liten som den norske hæren er blitt hadde det vært et signal om manglende vilje til å forsvare seg selv, dersom vi ikke var med.

- Men stor mengde betyr ikke alltid stor evne?

- Nei. Samtidig gir dette med antall en pekepinn som kanskje har vært litt oversett de siste åra, sier Vaagland. Han er full av lovord om HV-12, som han forteller har tatt ansvar for å tilrettelegge for de allierte både gjennom mottak og styrkebeskyttelse.

- Dette er oppgaver også mitt distrikt må være forberedt på å ta dersom det kommer allierte styrker inn på vår teig. HV-12 har gjort denne jobben på en forbilledlig måte, sier han.

Øvelsesfasen varer til 9. mars.

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook