Eldorado på Emblemsfjellet

Nå er det flotte skiforhold. Midt i byen.
Nyheter

– Dette er bare helt fantastisk!

Barbro Nyløkken Moen, Linda Ramsevik Teigene og Kirsti Myren har tatt en kvil et stykke øst for toppen av turheisa Spjelkavik. I mange kilometer innover fjellet har løypegjengen i Spjelkavik IL kjørt opp flotte løyper.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Sjeldent

- Det er lenge siden vi har hatt så fine forhold som akkurat nå, sier Idar Dyrøy som manøvrerer maskin og sporlegger denne formiddagen.

Dyrøy er en av fire-fem karer som på dugnadsbasis sørger for at løypenettet på fjellet er ship shape – både sommer og vinter. Men det er selvsagt ikke hvert år forholdene er så fine som akkurat nå.

– Fra toppen av turheisa har vi kjørt opp spor mange kilometer innover fjellet, forteller Dyrøy. Og terrenget er bare fantastisk. Se bare på utsikten, sier han ivrig og slår armene ut mot Hjørundfjorden og sunnmørsalper i sør og øst og Ålesund og Spjelkavik i vest. Her bor det mye folk som kanskje ikke er klar over at det ikke er nødvendig å reise til Ørskogfjellet eller Fjellsetra for å gå på ski.

Lange løyper

Det er kjørt opp løype helt inn til Langevatnet, og der kan man koble seg på løypetraseene som Emblem IL kjører opp.

– All honnør til de mange frivillige som gjør denne jobben, sier Linda Ramsvik Teigene.

For å komme seg raskt opp i løypene, er det mange som bruker turheisa. Når den går.

– Vi vet at folk gjerne vil at heisa skal gå når forholdene er som nå, men det er ikke alltid så enkelt å få til, sier Perry Holen. Han er styreleder i Spjelkavik Heis AS som er heleid av Spjelkavik IL.

Sammen med medlemmene i Ålesund paragliderklubb, driver idrettslaget heisen på dugnadsbasis.

– Det betyr at vi er avhengige av at folk vil stille opp og kjøre heisa på fine dager, og det er ikke alltid like lett, sier Holen.

Heisanlegget koster rundt hundre tusen kroner i året å drive.

– Nå er anlegget nettopp godkjent, og sikkerheten er helt på topp, forsikrer Idar Dyrøy.

Går i helga

Denne helga kommer imidlertid heisa til å gå, og ildsjelene i idrettslaget håper at mange vil benytte anledningen til å ta en kortreist skitur.

– Det er viktig for økonomien at heisa er i drift, sier Dyrøy og Holen. På tre driftsdager tidligere i vinter, ble det kjørt inn nesten hundre tusen kroner.

– Men for oss handler det ikke først og fremst om å tjene penger, men å gi folk anledning til å komme seg ut i naturen, sier Idar Dyrøy. Jeg er sikker på at mange kommer til å bli overrasket over hvor flott det er her nå. Omtrent midt i byen.

Den siste tida har løypemaskina gått i over seksti timer.

– Nå håper vi at forholdene holder helt til påske, og forhåpentligvis greier vi å skaffe folk som kan frakte folket til fjells, sier Dyrøy og Holen.

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook