Det skriver hun i et svar på brevet fra styret i ÅRIM, og rådmannen gjør det også klart at Ålesund er i sin fulle rett når de fra årsskiftet valgte å samle inn næringsavfall i egen regi.

På et møte i november i fjor ble dette gjort klart, og ÅRIM har også fått beskjed om dette i god tid før ordningen ble satt ut i livet.

Grunnen til at Ålesund velger en slik løsning, handler om økonomi, men er også et ønske om å sikre et skille mellom næringsavfall og husholdningsavfall for å hindre kryssubsidiering.

– Vi er av den oppfatning at dette skillet ikke blir tilstrekkelig ivaretatt når begge typer avfall blandes i samme bil slik ÅRIM har praktisert det, skriver rådmannen.

Hun viser videre til selskapsavtalen der det står at ÅRIMs hovedoppgave er å ivareta kommunenes lovpålagte oppgaver som først og fremst er innsamling av husholdningsavfall.

Innsamling og behandling av næringsavfall er ikke en slik lovpålagt oppgave. Ålesund har aldri fattet politisk vedtak om at ÅRIM skal stå for innsamling av næringsavfallet. Det var en administrativ beslutning som lå til grunn for avtalen med ÅRIM som opphørte ved årsskiftet.

Og når det gjelder utviklinga av ÅRIM, viser rådmannen til punktet om interkommunalt samarbeid i intensjonsavtalen for regionkommune Ålesund. Der står det at alle slike avtaler skal sies opp eller reforhandles før den nye kommunen er et faktum.