Ved Ulstein-selskapa har flere mista jobben den siste tida, og maskiningeniør Jørn Sigve Kleppe fra Hareid er en av dem. Onsdag denne uka hadde han sin siste arbeidsdag.

Tidligere i vår måtte alle på hans avdeling forsvare stillingen sin, men i april fikk Kleppe vite at det var som han måtte gå. På en avdeling med bare fire stykker, var det bare han som mista jobben.

– Jeg har siste lunsj i dag og det er sommerfest i kveld. Kollegaene mine synes det er trasig at jeg har mista jobben og de gir meg støtte. Det er mange som er permitterte på Ulstein Design og Solution. Det er ikke akkurat høy stemning på kontoret, forteller Kleppe.

Gjør som flere enn 27.000 andre - lik smp.no på Facebook

Økning

På Nordvestlandet er det 2541 i personer som er arbeidsledige. Det er en økning med 342 personer fra samme tidspunkt i fjor. Totalt i fylket er 2,9 prosent av arbeidsstyrken uten jobb, viser ledighetstallene fra NAV for juni.

(les videre under tabellen)

Tabellen viser arbeidsledighetstallene for hver kommune i Sunnmørspostens dekningsområde.

– Vi har nesten en økning på 30 prosent fra juni i fjor. Det er relatert til oljekrisa i landet, og er ikke bra, sier assisterende fylkesdirektør i NAV Møre og Romsdal, Ørjan Haram til Sunnmørsposten.

Fra i fjor høst fram til mars i år steg arbeidsledigheten på Nordvestlandet jevnt oppover. Fra mars har derimot trenden snudd, og de siste tre månedene har det vært nedgang.

– Det er en veldig positiv utvikling. Det er gledelig at vi har en slik nedgang, og spesielt gledelig er det at det har begynt å gå ned på Herøy, som hadde fleste ledige forrige måned, sier Haram.

Selv om arbeidsledighetstallene har gått i riktig retning de siste månedene, vil ikke NAV Møre og Romsdal slå fast at fylket er friskmeldt enda.

– Det er vanskelig å spå. Det er fortsatt utfordringer. Mye i fylket går bra, men det er fortsatt usikkert i offshore- og båtnæringen. Det kan skje store endringer, og mange permitteringer er bare varslet, sier Haram.

Hareid er kommunen på Nordvestlandet som sliter med mest arbeidsledighet med 4,7 prosent av arbeidsstyrken, tett fulgt av Herøy på 4,5 prosent. Verdt å merke seg er at i Herøy har arbeidsledigheten steget med hele 98 prosent siden juni i 2015.

På landsbasis ligger Møre og Romsdal på det samme som gjennomsnittet for landet med 2,9 prosent av arbeidsstyrken uten jobb.

I Norge har endringen fra i fjor derimot bare økt med fem prosent. Bare Rogaland har hatt en større endring i løpet av det siste året.

– Avhengige av olje

Også Kleppe har gjort seg noen tanker om hvorfor arbeidsledigheten i fylket har økt siden i fjor.

– Vi har gjort oss avhengige av olje og offshore, men tidligere har det har vært store penger i det, seier han.

Da Sunnmørsposten møtte Kleppe, hadde han begynt å søke etter jobber. Senere denne uken fikk han et jobbtilbud, og ventet på svar ifra flere. Jobbtilbudet er innenfor samme bransje, men fordi Kleppe venter svar fra flere ønsker han ikke å oppgi hvem som har gitt ham jobbtilbud.

Les flere nyheter her