Valldal

Person omkom etter tragisk bussulykke

En person er bekreftet omkommet og minst 14 andre skadde er fraktet til sjukehus etter at en turistbuss veltet i Valldal.

  Foto: Sander Lødøen

Ti pasienter er fraktet til Ålesund sjukehus, fire pasienter er fraktet til Molde sjukehus.  Foto: JOHAN BEHRENTZ

Ulykka har skjedd i Norddal kommune.  Foto: GOOGLE MAPS

Ulykka skjedde ved Grønning i Valldal.  Foto: RANDI FLØ

Nyheter

Ifølge Møre og Romsdal politidistrikt er det en utenlandsk turistbuss som har kjørt av veien. Ulykka skal ha skjedd ved Grønning på fylkesvei 63. Klokka 17.23 bekreftet politiet at en person er omkommet.

Minst 14 skadde

Klokka 19.10 opplyser Helse Møre og Romsdal at ti skadde er fraktet til Ålesund sjukehus. Fire skadde er fraktet til Molde sjukehus.

Av de som er fraktet til Ålesund er åtte lettere skadet, én person ligger på intensivavdelingen og er stabil, mens den siste er til undersøkelse. Tilstanden er uavklart.

Av de fire som er fraktet til Molde er to personer lettere skadet, og ligger til observasjon. De to andre har moderate skader. Ingen av disse skal opereres, opplyser helseforetaket.

Ti pasienter er fraktet til Ålesund sjukehus, fire pasienter er fraktet til Molde sjukehus.  Foto: JOHAN BEHRENTZ

40 personer involvert

– Det er en buss som har kjørt av veien. Det skal være en turistbuss. Vi har ingen flere detaljer enn det. Første ambulanse er på stedet nå, meldte operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt i 17-tida.

Klokka 17.23 opplyste politiet at to er alvorlig skadd i tillegg til at en person er omkommet. Reite opplyste da at flere var skadet, men var usikker på antallet. Politiet fikk melding klokka 16.23.

Flere fastklemt

– Vi vet ikke hvor mange som er skadet. Vi er framme med brannvesenet fra Valldal og Åndalsnes. Brannvesenet fra Ålesund er på vei med tungt redningsutstyr. Det trenger vi fordi det er greit å ha på et slikt ulykkessted, sa operatør Tor Ivar Sjåstad ved 110-sentralen i Møre og Romsdal.

Flere var fastklemt i bussen, ifølge TV2. Sjåstad opplyser at ulykken skal ha skjedd i retning Gudbrandsjuvet i Norddal kommune.

– Jeg vil ikke spekulere i hvor alvorlig ulykken er, sa han.

– Sneiet borti bil

Politiets innsatsleder Jan Arild Austnes sier til smp.no sin reporter på stedet at det er en buss registrert i Ukraina som ligger på taket på ulykkesstedet.

– Bussen har sneiet borti en bil, men det er for tidlig å si hva årsaken til ulykken er, sier Austnes til vår reporter Odd Sølve Grannes i Valldal.

Ifølge Grannes har bussen kommet fra en sving, men det er en rett strekning der ulykken har skjedd.

Politiet jobber nå med å sikre stedet.

– Bussen ligger i en skråning. Den har tatt noen trær og ødelagt autovernet, opplyses det fra stedet.

Det er normal trafikk i området ved 20-tiden.

Ukrainsk turbuss

Frank Austdal i 110-sentralen bekreftet tidligere overfor Sunnmørsposten at det var snakk om en ukrainsk turbuss.

– Det som skjer nå er at alle som har vært i bussen er ute, og de blir fraktet til Valldal sentrum. Jeg kan ikke si noe mer om skadeomfanget, og jeg vet ikke hvor skadet de er, sa Austdal til smp.no.

Han sa videre at veien er sperret begge veier.

– Det er mange redningsbiler på stedet og litt kaos, fortalte Austdal.

Statens vegvesen opplyser at FV63 ved Trollstigen er stengt. Det samme er FV63 ved Grønning i Valldal.

Åstedsundersøkelser

Like før klokken 20.00 sier operasjonsleder, Arild Reite, at det vil bli gjort åstedsundersøkelser utover kvelden.

– Årsakssammenheng vil vi ikke kommentere. Representanter fra Statens vegvesen er på vei til stedet. De rykker ut når det er dødsulykker med tunge kjøretøy. De skal jobbe sammen med politiet, sier Arild Reite.