– Vi kjenner nok på det samme som turistnæringen ellers. Det er mange som ferierer hjemme i år. Det er blitt en trend å gå i fjellet, og folk er litt mer opptatt av en aktiv ferie, sier Linda Flem.

Etter å ha gått over besøkstallene for hyttene så langt i sommer, er det en fornøyd leder for Ålesund-Sunnmøre Turistforening som gjør opp status.

– Av det jeg kan se så langt er vi ikke så langt ifra en 20-30 prosents økning fra i fjor, ja, noe mer på enkelte av hyttene, sier Flem.

Det er ikke bare turistforeningens hytter som opplever godt besøk. Ifølge NHO Reiseliv går det mot en ny rekordsommer i reiselivet.

Også Den Norske Turistforening nasjonalt melder om rekordsommer.

Hjemme-ferierer

I tillegg har Ålesund-Sunnmøre Turistforening per 1. august over 500 flere medlemmer enn på samme tidspunkt i fjor - en økning på 8,5 prosent.

– Dette er kjempetall. Det er nok en kombinasjon av at flere går til fjells, og så har vi et nytt familiemedlemskap i år som kanskje også påvirker medlemstallene.

Patchellhytta "selger seg selv"

Patchellhytta, med sin beliggenhet nær Slogen, er helt klart populær.

– Den trenger vi ikke markedsføre så mye, det går av seg selv, sier Flem, som også nevner Reindalen som en populær hytte, spesielt for barnefamilier.

Nettverket av hytter i Tafjordfjella er også godt besøkt.

Krav om sikring

Med popularitet kommer også flere krav om sikring og merking til fjells. Ifølge forsker Knut Fossgard ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er det en trend at stadig flere ønsker en aktiv ferie - men samtidig i mer tilrettelagte former.

– Det er nok en trend turistforeningen ser, for eksempel på Romsdalseggen og Besseggen. På Sunnmøre har vi ikke den type turer, men vi har en del fellesturer. Trekantturen i Tafjorden var det ikke noe problem å fylle opp i år, og yoga-campen på Reindalseter var fullbooket, sier Flem.

I det siste har flere etterlyst bedre merking på fjellet Slogen. Ålesund-Sunnmøre turistforening har sagt at de ikke vil støtte fysisk tilrettelegging her.

– Det kommer andre krav når det er mange som går, og vi har mange fjell der folk etterlyser merking. Men om Slogen har vi sagt hva vi mener. Det er der vi lander så langt.

Hun legger til at Romsdalseggen er en overgangstur, og at også turistforeningen har flere en overgangstur fra Herdalen til Geiranger som er T-merka. Det samme er rutene mellom hyttene.

Beliggenheten ved foten av Slogen gjør at Patchellhytta får mye besøk. Foto: Sofie Svanes Flem
Linda Flem ved Kaldhusseter turisthytte i Tafjord, ÅST. Foto: June R. Johansen