Fikk nærkontakt med kjempehai utenfor Vigra: – En fascinerende opplevelse

Harald Gjørtz og Svein Skarheim fikk en uventet naturopplevelse da de var ute og dro krabbeteiner onsdag. De lot seg lokke av en makrellstim, men fikk nærkontakt med et langt større vesen.

Harald Gjørtz lå nord om Roald på Vigra og prøve å fiske makrell som kokte i overflata, da vi fikk se denne brugda som kretsa rundt båten med åpen kjeft.

Ålesunderen Harald Gjørtz har hytte på Vigra. For mange er han nok kjent som tidligere bokhandler i Ålesund.  Foto: Privat

Nyheter

– Vi var ute og skulle dra teiner, og stoppa ved ei stang rett ved Roald utenfor Vigra. Vi så det skummet i sjøen med makrell like bortenfor, forteller Gjørtz.

De tenkte at de kunne fiske makrell til krabbeagn og satt kursen i retning av makrellstimen.

– Da så vi først en haifinne. Så så vi både en ryggfinne, en halefinne, den karakteristiske snuten og de voldsomme gjellene, sier Gjørtz.

De skjønte altså raskt at det var ei brugde de hadde med å gjøre. Gjørtz anslår at brugda var fem meter lang, omtrent like lang som båten de satt i.

– Den enset oss ikke, den bare fortsatte å svømme bedagelig rundt. Den sirkulerte rundt båten før den forsvant litt unna. Da tøffet vi bort til den igjen, men den reagerte ikke på oss. Vi fulgte den kanskje i 20 minutter.

– Vi var helt fascinerte. Vi slutta å fiske og satt bare og så på.

Brugde er ufarlig for mennesker, men en haiart utbredt i de fleste tempererte havområder, ifølge Wikipedia.

Nest størst

Brugde er den nest største fiskearten i verden, kun slått av hvalhaien, og tilhører haifamilien. Den kan bli opp i mot 14 meter lang.

– Jeg har nå slått opp på brugde og lest at den lever mest av plakton. Denne var midt i en makrellstim, men vi kunne ikke se om den spiste makrell. Når vi kom i nærheten med båten så forsvant makrellen.

– Er dette den beste fiskehistorien du har til nå?

Nei, jeg har nå holdt på en stund. Faktisk har jeg sett brugde fra land på Vigra tidligere, men det er likevel lenge siden jeg har sett noe like fascinerende som dette, forteller Gjørtz.