Bussulykka i Valldal:

Politiet mener bussjåføren holdt for høy fart

Politiet har siktet den ukrainske bussjåføren i Valldal-ulykka for uaktsomt drap. De mener 49-åringen kjørte i rundt 50 kilometer i timen i en 80-sone, men at veien var for smal til å kjøre så fort.

STREKNINGEN: Strekningen der personbilen og bussen kolliderte var oversiktlig og rett.   Foto: Odd-Sølve Grannes

Nyheter

Den tiltaltes forsvarer, Sjur Engelsen Lange, avviser påstandene til politiinspektør Ove Brudevoll, som mener at bussjåføren ikke skal ha senket farten tilstrekkelig på den oversiktlige strekningen på fylkesvei 63.

Åstedsundersøkelsene viser at bussen trolig holdt en fart på rundt 50 til 55 kilometer i timen da sammenstøtet med personbilen inntraff. Personbilen har en anslått hastighet på null til 15 kilometer i timen.

Begge hastighetene må analyseres nærmere, og forsvarer Engelsen var kritisk til at dette ble brukt i siktelsen mot hans klient før analysen er klar. Vitneforklaringer bekrefter trolig bussens fart.

Les også: Ba om fire uker varetekt for bussjåfør

Smalt

En person omkom i ulykka ved ved Grønningen i Norddal kommune.  Foto: NTB scanpix

På ulykkesstedet skal avstanden fra hvit linje til hvit linje være på fire meter. Setter man kjøretøyene ved siden av hverandre utgjør det 4,43 meter. Avstanden mellom asfaltkantene er 4,45 meter, men fra autovernet til motsatt asfaltkant er det 4,75 meter.

Den ukraniske bussjåføren forklarte i Sunnmøre Tingrett at han syntes personbilen ikke lå nærme nok sin hvite linje, og plasserte dermed bussen så langt ut mot asfaltkanten på sin side av veien. Da personbilen, utfra hans berregninger skulle ha passert, plasserte han bussen noen centimeter ut fra kanten igjen, men da skjedde trolig et sammenstøt med personbilen i bakre del av bussen.

Sår tvil om åstedsundersøkelsen

Åstedsundersøkelsen viser derimot at bussen og bilen skal ha truffet hverandre langt tidligere. Kollisjon skal ha skjedd i bussen venstre framhjul, og personbilens venstre bakhjul.

Forsvarer Engelsen sådde tvil om undersøkelsen. Både sjåførens forklaring og vitneforklaringer tyder på at sammenstøt skal ha skjedd lengre bak på bussen.

Bussjåføren er ikke tidligere straffedømt og har 25 års erfaring som sjåfør. Han erkjente ikke straffeskyld, og kalte ulykken for et ulykkelig sammentreff.

Én omkom

Ulykken skjedde på lørdag ved Grønning like ved Gudbrandsjuvet. Politiet fikk først en melding og en buss som hadde havnet utenfor vegen, men det viste seg å være alvorlig.

En person omkom i ulykken og 16 ble sendt til sjukehus. Alle ombord i bussen var fra Ukrainia.