Dykkerne fra Ålesund var på plass etter 15-20 minutter da en bil kjørte utfor kaia i Molde onsdag. En eldre mann omkom.

I 17 år var Even Nygård en del av dykkerberedskapen i Møre og Romsdal.

– Jeg har til sammen hentet ut 15 omkomne og reddet to i aksjoner, forteller han.

Nygård sier beredskapen er god nok i dag, og peker på kostnadene ved å utdanne, trene og vedlikeholde kompetanse i flere byer. Det skal mye til å redde noen under sjø, påpeker han.

Redningsdykker Even Nygård ble plukket opp med helikopter for å delta i redningsaksjoner, uansett hvor han måtte befinne seg. ARKIV. Foto: Staale Wattø

– Saka om gutten i Volda som overlevde er en drømmehistorie. Det er som Arne Sigurd Hansen sier, «en kan ikke ha helikopter overalt», sier Nygård.

Dykkeren har vært aktiv i cirka 25 år.

  • Han var den første i sjøen da politiet søkte etter Trude Espås i Geiranger.

  • Han har blitt kalt ut til fosser, elver og andre krevende steder i hele fylket.

  • Hovedredningssentralen, politiet og AMK var oppdragsgivere.

– Jeg var beredskap i alle årene de ikke hadde beredskap, og ofret all min fritid, men jeg synes dette var givende. Jeg gjorde noe jeg behersket og følte jeg fikk utrettet noe, sier han.

Ålesund betaler

Beredskapsleder Arne Sigurd Hansen i Ålesund sier han kjenner godt til Nygård og innsatsen han la ned over mange år.

– Politiet brukte han veldig mye fram mot nye forskrifter om drift av tjenesten.

Hansen mener også redningsdykker-beredskapen er god nok.

– I mange andre byer må mannskap kalles inn, og det er ikke døgnberedskap som i Ålesund. Vi ville for eksempel vært på Midsund eller Aukra før Molde brannvesen i båt, påpeker han, og mener det er bedre å bruke penger på kursing av flere overflatereddere i lokale brannvesen.

– Nært bysentrum kan vi kjøre bil, men lenger perifert må vi bruke helikopter – og det kan vi ikke ha overalt, sier Hansen.

Han drøfter imidlertid om det er riktig at Ålesund kommune skal betale og drifte tjenesten for hele fylket, Sogn og Fjordane, litt av Oppland og litt i Sør-Trøndelag.

– Det er vel ikke rettferdig. Noen bør komme inn med penger. Om det er fylkeskommunen, kommunene rundt eller staten vet jeg ikke, sier Hansen.