Etterlyser flere studentrabatter

Stedlig leder for Studentparlamentet i Ålesund, Gjermund Kvernmo Langset, er svært misfornøyd med busstilbudet for studenter.

Vil ha studentpriser: Leder for Studentparlamentet i Ålesund, Gjermund Kvernmo Langset, sier studentene ønsker seg egne studentrabatter i hele Møre og Romsdal. – Det er ikke alle studenter som bare reiser i Ålesund. Mange studenter bor ute i distriktene, sier han. Foto: Anette Sivertstøl. 

Studentpriser
  • Studentene ønsker seg flere studentrabatter på buss i både Ålesund og hele fylket.
  • Tilbudet for studenter i dag: Studenter kan kjøpe ungdomsbilletten til 400 kroner. Den har aldersgrense på 23 år. Periodebilletten for de geografiske områdene Ålesund, Giske og Sula kan studenter kjøpe med studentpris 370.
  • Det finnes i dag ingen studentpriser på flybuss.

Studentrabatt på buss: – Vi ønsker innputt fra studenter, og ut ifra det kan vi se hva vi kan få til, sier samferdelssjefen i Møre og Romsdal. 

Nyheter

I lørdagens avis uttalte Langset at Ålesund burde bli en mer studentvennlig by. Han mener en forbedring i busstilbudet er et viktig tiltak for en vennligere by for studenter.

– Vi vil ha studentpriser på bussbilletter. Vi har over lengre tid jobbet opp mot fylkeskommunen om ungdomskortet, men det er bare rabattert pris opp til 23 år. Gjennomsnittsalderen på studenter i Ålesund er 25 år, forteller Langset.

Ungdomsbilletten koster 400 kroner, og gjelder for hele fylket med unntak av flybuss, nattbuss og kystekspressen. Det er mulig for studenter å kjøpe periodebillett for de geografiske områdene Ålesund, Giske og Sula. Denne billetten gjør det mulig å reise fritt innenfor dette området i 30 dager, og studentprisen på periodekortet er 370 kroner. Langset mener hele fylket burde ha studentpriser på buss.

– Vi ønsker oss egne studentrabatter i hele fylket. Det er ikke alle studenter som bare reiser i Ålesund. Mange studenter bor ute i distriktene. Dessuten er det ikke studentpris på flybussen, noe vi også ønsker oss sterkt. Spesielt med tanke på fusjonen som øker behovet for reising med fly, forteller han.

Etterlyser bedre busstilbud til Giske

– Turister som ønsker å ta bussen inn til Ålesund, for å spise eller oppleve kulturlivet, kommer seg ikke tilbake til hotellet.

Nei til økt aldersgrense

Leder for Samferdselsutvalget, Kristin Sørheim (Sp), sier diskusjonen om ungdomsbilletten har pågått flere ganger.

– Vi har sagt nei til å øke aldersgrensa, sier hun.

Sørheim mener bussprisene i fylket er gode nok for studentene. Hun trekker fram at periodebilletten er billigere enn ungdomskortet, men at det kan være aktuelt å utvide periodebilletten til å gjelde flere områder.

– Vi kan se på flere strekninger på denne aktuelle billetten, og se på om vi kan utvide denne ordningen. For Sunnmøre så gjelder det i tillegg Volda. Det er like viktig at studentene i Volda også har gode busstilbud, sier Sørheim, som understreker at hovedansvaret til fylkeskommunen er elever på grunnskolen og videregående skoler.

Innputt fra studenter

Seksjonsleder for markedsarbeid i samferdselsarbeid ved Fylkeskommunen, Konrad Lillevevang, mener også at prisene er gode for studenter.

– Vi har to billettyper som vi selv mener er knakende god for studentsegmentet, men det er tydelig at vi har misset på kommunikasjonen mot studentene. Vi har ikke nådd godt nok ut til studenter med våre produkt. Vi ønsker å ha tettes mulig kontakt med Studentsamskipnaden på hvordan vi kan tilpasse og gjøre det enklere for studentene å ta buss, sier han.

Samferdselssjef i Møre og Romsdal, Arild Fuglseth, sier de skal ha en gjennomgang av takstsystemet.

– Vi har deltatt i et nasjonalt arbeid med å forenkle takst. Vi skal se på hva andre fylker gjør, og så skal vi se på hva vi kan gjøre for studentgruppen, sier Fuglseth.

Gjennomgangen av takstregulativet inkluderer også distriktsbusser og flybusser. I løpet av høsten skal gjennomgangen av takstsystemet skje, deretter skal det bli behandlet av samferdselsutvalget. 1.januar kommer det nye priser for busser. Før den tid, ønsker Fuglseth at studentene kommer med ønskene sine.

– Vi skal i forbindelse med skolestart, ha stand på de tre skolene i Ålesund, Volda og Molde. Vi ønsker innputt fra studenter, og ut ifra det kan vi se hva vi kan få til. Det er en oppfordring til å være aktiv.

Det er slik vi kan skreddersy løsninger for dem, sier han.

Nordmenn reiser mer kollektivt enn noen gang før

Oslo (NTB): Det ble registrert over 600 millioner kollektivreiser i 2015, det er mer enn noen gang før og en økning på snaue 5 prosent fra året før.

-Dårlig med kollektivtrafikk

Studentpolitikeren sier at det ikke bare er mangelen på studentpriser som er problemet, men også avganger mellom sentrum og campus.

-Mange bor i sentrum, men det er dårlig med kollektivtrafikk. Det tar lang tid å få komme seg opp til lesesalene på campus, og da blir det mye dødtid og venting, sier Langset.

Han trekker også fram at avgangene er altfor dårlige på kveldstid.

- Nå går det sjeldent busser på kvelden og i helgene, det må bli bedre. En del studenter jobber i sentrum, men bor rundt campus. Når de har kveldsvakt-eller helgevakt i sentrum, må de enten ta taxi eller sykkelen for å komme seg hjem. Om de tar taxi så går jo vinninga opp i spinninga. Å sykle i Ålesund er jo ekstremsport. Dette er noe som kan gå ut over sentrum i helhet, da det gjør det vanskelig for studentene å benytte seg av tilbudene som er der, forteller Langset.

Samferdselssjefen er enig i at busstilbudet ikke er optimalt på kveldstid.

- I helgene og kveldstid, er det dårligst tilbud. Men til og fra skolen på hverdager går det ganske ofte. Jeg vil oppfordre studentene til å snakke med oss om hva helt konkret de ønsker seg. Syvende sist handler det om å se hva man får til innenfor trange økonomiske rammer, sier Fuglseth.