NVE setter ned farenivået for Mannen

- Evakuerte kan reise hjem

NVE setter ned farenivået for fjellpartiet Veslemannen fra rødt til gult.

Mannen fotografert onsdag ettermiddag. Foto: Ekseth / Gedde-Dahl / NTB scanpix 

Nyheter

- De evakuerte kan flytte tilbake til sine hjem, ferdselsforbudet er opphevet og gods og persontrafikk kan settes på Raumabanen.

Det melder operasjonssentralen for politiet i Nordmøre og Romsdal på Twitter, like over kl 10, søndag formiddag.

Fra rødt til gult farenivå

I en rapport søndag skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at bevegelsene i fjellpartiet har avtatt siden lørdag ettermiddag. På bakgrunn av det settes farenivået ned til det nest øverste nivået.

NVE opprettholder rødt farenivå ved Mannen

Åndalsnes (NTB): NVE forventer at fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal bevegelser vil være høy fram til nedbøren avtar, og opprettholder farenivå rødt.


– Det har ligget litt i kortene at farenivået kunne bli redusert, ettersom værmeldingene viser godt vær framover, sier geolog Lars Harald Blikra til NTB.

Ifølge politiet i Nordmøre og Romsdal innebærer dette at alle restriksjoner på beboelse og bevegelse i området fjernes.

Politiet melder videre at sivilforsvarets bistand på området avsluttes, og alle berørte samarbeidsaktører er varslet, eller vil varsles snarlig.

Fire til seks varmegrader på toppen

Snøen som kom tidligere i uka, har nå smeltet, og Blikra sier det er et sted mellom fire og seks varmegrader på toppen.

Større fare for fjellskred ved Mannen

Åndalsnes (NTB): NVE melder fredag kveld at bevegelsene i Veslemannen i Møre og Romsdal, som er en del av det ustabile fjellet Mannen, øker og vil øke ytterligere.


Farenivået ble hevet til rødt tirsdag, da fjellpartiet beveget seg med stor hastighet som følge av mye nedbør. Elleve personer ble evakuert fra hjemmene sine. Søndag opplyser politiet i Møre og Romsdal til NTB at de i løpet av dagen skal vurdere om de evakuerte kan flytte hjem igjen.

I øvre del av Veslemannen, som er en del av fjellpartiet Mannen, beveger fjellet seg nå med en hastighet på 1 centimeter i døgnet. Tidligere i uka ble det på det meste registrert bevegelser på 10 centimeter i døgnet. (©NTB)