Utdanningsnytt og Sunnmørsposten har tidligere skrevet om eiere av private barnehager i Ålesund og Sykkylven som har tatt ut millioner og også gitt gunstige lån til seg selv.

I strid med aksjeloven

Nå skriver utdanningsnytt.no at også et annet barnehageselskap i Ålesund, Borgundveien Barnehage AS, har handlet i strid med aksjeloven.

Her har eier Mette Andestad Eliassen tatt opp et privat lån i barnehageselskapet. I regnskapet for 2015 står det at «fordringen på 201.264,- er i strid med aksjeloven».

Revisor for Borgundveien Barnehage AS er Steinar Barstad. Han sier at et slikt regnskap kan godkjennes så lenge det er i tråd med regnskapsloven.

– Men det skal opplyses og presiseres hvis det kan være i strid med aksjeloven og mulig medføre erstatningsansvar for styret, sier Barstad til Utdanning.

Hver sjette krone

Andestad Eliassen er eneste eier av Borgundveien barnehage gjennom eget selskap. Hun er samtidig daglig leder.

De to siste årene har hun tatt ut hver sjette krone i barnehagen i utbytte og lønn. Samlet sett har hun tatt ut over 1,6 millioner kroner i lønn. I tillegg har hun tatt ut over 700.000 kroner i utbytte fra barnehagedriften, ifølge fagbladet Utdanning.

Mer enn hver sjette krone barnehagen fikk inn gjennom offentlige tilskudd og foreldrebetaling har de siste to årene gått til lønn og utbytte til eieren, skriver utdanningsnytt.no.

Også eier og leder av Trollhaugen Barnehage AS i Ålesund har tatt ut omtrent hver sjette krone de siste årene.

Dette er langt mer enn det som praktiseres i en rekke andre private barnehager i Ålesund.