Oppsynsmann: – Kaos i villrein-jakt

Thomas Rødstøl i Statens Naturoppsyn likte ikke det han så under fellesjakta i Reinheimen villreinområde.

Mange tenker at det er elg- og hjortejakt som gjelder i Norge, men det har bare vært tilfellet de siste tiårene. Før andre verdenskrig var jakt på villrein i Norge større enn jakt på elg og hjort. Nå øker interessen igjen.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

– Det blir nok endring av regler, sier oppsynsmannen til rbnett.

Torsdag forrige uke var han på oppsyn i Breheimen-Reinheimen villreinområde i Skjåk. Dette var andre og siste dag i fellesjakten. Det vil si at alle med jaktkort et sted i Reinheimen, får lov til å reise til det området reinen befinner seg i.

– Oppsynet måtte avlive et dyr med avskutt bakfot. Et annet hadde avskutt kjeve. Det ble også observert to halte dyr. I tillegg ble det skutt to dyr på ett skudd samme dag, sier Rødstøl til rbnett.

Han anslår at det var nærmere 2000 dyr samla i noen få flokker, og at opp mot 40 jegere var i aksjon i det samme området i Ottadalen.

Jaktkortene som ble kontrollert tilhørte stort sett folk fra utenfor Skjåk. Mange hadde det travelt og burde tatt det mer med ro, mener oppsynsmannen.

– Noen glemmer visst at det er levende vesen man har å gjøre med.


Nytt tilfelle av hjortesykdommen CWD i Norge

Florø (NTB): En villrein i Sogn og Fjordane har fått påvist sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD). Det er fjerde gang denne sykdommen påvises i Norge.