Fra Ålesund til Iran med Sandberg

- Vi har eksportert produktene våre indirekte til Iran i mange år. Nå ønsker vi å se på hvilke muligheter vi har til direkte eksport på sikt, sier daglig leder Vidar Aasestrand hos Polyform i Ålesund.

Adm. dir. Vidar Aasetrand blir eneste deltaker fra Polyform under besøket. Bedrifta lager fendere og bøyer og har tilhold på Blindheim i Ålesund. FOTO: ARKIV/PRIVAT 

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) leder delegasjonen. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix 

Nyheter

Selskapet, som er ledende produsent av fendere og bøyer, er ett av i alt tre fra Møre og Romsdal i en delegasjon på 60 norske produsenter av sjømat, leverandører av teknologi, kompetanse og utstyr til oppdrett og maritime virksomheter, som neste uke reiser til Iran. Fra Møre og Romsdal reiser også Stranda Prolog fra Averøy og Caspian Nor fra Sunndal.

Sandberg delegasjonsleder

- Etter at regjeringen opphevet sanksjonene mot Iran, er et helt nytt marked åpent for norske virksomheter. Iran har et svært aktivt næringsliv, og stort behov for ny teknologi. Innenfor mange av de områdene der Iranske myndigheter og bedrifter satser tungt, kan norske bedrifter by på den nyeste teknologien og den beste kompetansen, heter det i ei pressemelding fra Innovasjon Norge. Selskapene reiser sammen med fiskeriminister Per Sandberg, statssekretær Dilek Ayhan, Sjømatrådet, Norges Rederiforbund og nettopp Innovasjon Norge til Teheran.

- Norge eksporterer fisk til 140 land, men det er viktig å hele tiden utvikle nye markeder. Foreløpig selger vi lite fisk til Iran, men potensialet kan være stort. Vi står overfor en unik mulighet med opphevelsen av sanksjonene. Det er ikke hver dag et marked med 80 millioner mennesker åpner seg over natten, sier fiskeriminister Per Sandberg, som leder delegasjonen.

- Iran er tydelige på at de ønsker vekst i egen oppdrettsnæring og dette kan gi muligheter for norsk leverandørindustri, sier fiskeriministeren.

Ser på muligheter for direkte eksport

Daglig leder Vidar Aasestrand i Polyform forteller at han blir med, som eneste fra bedrifta.

- Vi har eksportert produktene våre indirekte til Iran i mange år, blant anna gjennom leveranser av fendere til Båtservice. Mandal-selskapet leverer SAR-båter til Iran, sier han.

- Med besøket ønsker vi å se på hvilke muligheter vi har til direkte eksport på litt lenger sikt, hovedsaklig til oppdrettsnæring og fiskeri, legger han til.

- Ønsker norske løsninger

Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge peker på at Norge har verdensledende kompetanse på oppdrett.

– Gjennom å bruke norsk erfaring, kunnskap og teknologi kan vi bidra til utvikling på sikt som gir minst mulig skadelig påvirkning og samtidig sikrer god avkastning over tid. Iranske virksomheter ønsker norske løsninger på sine utfordringer.

Norges sjømatråd og Innovasjon Norge arrangerer seminarer om samarbeid rundt sjømat og akvakultur, med besøk til oppdrettsanlegg, bearbeidingsanlegg og salgssteder for topp kvalitets sjømat. Det blir også møter mellom norske og iranske representanter for maritim næring. Arrangementene begynner den 27. og varer til den 30. september.