Fisketjuverisaka fortsetter i Sunnmøre tingrett i dag:

Vil inndra 10,6 millioner fra de tiltalte

I tillegg kommer erstatningskrav på 9,7 millioner.

Aktor Hilde Haugen.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Rettssaka fortsatte i tingretten i dag etter en pause siden torsdag ettermiddag.

De tre tiltalte i fisketjuveri-saken kan bli skyldige store beløp dersom de blir funnet skyldige etter tiltalen.

For den hovedtiltalte, mannen som skal ha vært ansvarlig for heleri av fisk verd 11,6 millioner i løpet av perioden 2010-2015, ønsker påtalemyndigheten å inndra 6,2 millioner kroner i ubetalte skatter og avgifter.

– Dette er for 386 tonn med fisk som mannen skal ha solgt til Aalesund Seafood i perioden på fem år. Inndragingen er beregnet ut fra fakturaer mellom tiltalte og Aalesund Seafood, forklarte aktor Hilde Haugen i retten i dag.

Sunnmørsposten fulgte rettssaka også forrige uke:
Torsdag: Krever 9,7 millioner i erstatning fra de tiltalte
Onsdag ettermiddag: Tippa for 2,1 millioner på fem år
Onsdag formiddag: – Umulig at så mye fisk har forsvunnet
Tirsdag ettermiddag: – Store mangler i etterforskninga
Tirsdag formiddag: Sorte paller kan bli sentrale
Mandag ettermiddag: – Fikk fisken fra Nord-Norge
Mandag formiddag: Tiltalt for heleri og tjuveri av 386 tonn fisk

SMS

For den daglige lederen i Aalesund Seafood, som skal ha kjøpt fisken, er det lagt ned påstand om inndraging av 3,2 millioner kroner.

– Dette er beregnet ut fra tekstmeldinger mellom de to tiltalte. Et eksempel på slike tekstmeldinger var at tiltalte sendte tekstmelding til den daglige lederen om at han hadde 1.400 kilo saltfisk av brosme, og at svaret da var «legg på sju kroner», forklarte Haugen.

Hundrevis

Flere hundre slike meldinger er lagt fram for retten, og det er beregnet at gevinsten for den daglige lederen, etter påslagene, var 3,2 millioner kroner.

For den tredje tiltalte, en tidligere ansatt hos Scanprod, som er tiltalt for å ha borttatt 220 tonn fisk fra sin tidligere arbeidsgiver, er det lagt ned påstand om inndraging av 1,3 millioner kroner.

– Dette er penger den heleritiltalte har overført til mannen, forklarte Haugen.

Ti millioner

Scanprods bistandsadvokat Toril Dale har tidligere meddelt Sunnmørsposten om et solidarisk erstatningskrav på 9,7 millioner kroner fra bedriften mot de tre tiltalte.

Det betyr at ved en eventuell dom kan samlet erstatning og inndragning ovenfor de tre dreie seg om henholdsvis rundt 10 millioner for den hovedtiltalte, rundt 6,4 millioner for den daglige lederen og rundt 4,5 millioner for den tidligere Scanprod-ansatte.

I dag avsluttes vitneføringen og bevisførselen i saken, mens onsdagen er satt av til avsluttende prosedyrer.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter