Han rekker opp en rekke programmer og ordninger innen Forskningsrådet som lokale virksomheter kan benytte seg av.

Tiltakspakke for maritim næring

Tiltakspakken på de ekstra 50 millioner kronene blir det samme neste år.

– I år havnet seks av prosjektene i Møre og Romsdal, omtrent halve pakken, sier Almestad og opplyser at disse pengene er øremerket omstilling innen maritim næringer rettet mot petroleum. Ellers masse muligheter ut over det.

Les også: NTNU-rektor: – Et bra budsjett for omstilling

MAROFF og biobaserte ressurser

– Dette blir til de maritime. Veksten blir innen MAROFF, et nasjonalt program som berører Møre og Romsdal og som vi har hatt god tilslutning til.

Det blir også vekst på biobaserte ressurser. Her blir det en økning på  25 milloner kroner ekstra fra fiskeriminsteren til marin bioteknologi.

Større prosjekt innen Skattefunn

Beløpsgrensa egen FoU har økt fra 20 til 25 millioner kroner. Grensa innkjøpt FoU heves fra 40-50 millioner kroner.

– Dette betyr at grunnlaget de får skattelettepå er større. Man kan lage større prosjekter.

Demonstrasjonsprosjekter for ny teknologi

Almestad framhever Demo 2000 programmet som er rettet mot å få igang demonstrasjonsprosjekt. Det vil si nesten ferdig utviklet teknologi som testes i det virkelige liv. Her er veksten på hele 100 millioner kroner. Pengene skal gå til maritime bedrifter som sammen med oljeselskaper skal teste ut ny teknologi.

Ellers har Norsk katapulk fått en bevilgning på 50 millioner kroner. Dette er et pilotprosjekt sammen med SIVA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Mer til VRI-satsing

Den regionale satsinga, det som til nå har gått under betegnelsen VRI programmet, skifter navn til Regionsatsing og har fått mer støtte, ca. over 80 millioner kroner til satsing i hele landet.

– Dette gjelder stort sett mindre forprosjekt og uten søknadsfrister der du får hjelp av kompetansermegler, opplyser Arthur Almestad.