Valldal:

Bussjåfør tiltalt for uaktsomt drap

Den ukrainske bussjåføren i Valldal-ulykka er tiltalt for uforsiktig kjøring og uaktsomt drap.

Alle om bord på ulykkesbussen i Ukraina var fra Ukraina, opplyser landets ambassade. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix 

Nyheter

Det var 30. juli at den ukrainske turistbussen kjørte utfor veien på fylkesveg 63 i Valldal etter å ha kollidert med en personbil.

41 passasjerer, i tillegg til guide og to sjåfører, var om bord i bussen. Én passasjer omkom og 14 andre ble sendt til sjukehus. Sjåføren mistet kontrollen etter sammenstøtet. Bussen veltet og landet på taket i grøfta.

LES OGSÅ: Styremekanismen sviktet før bussen veltet i grøfta

Politiet siktet sjåføren for å ha brutt vegtrafikkloven (§3) om å opptre hensynsfullt, aktpågivende og varsomt i trafikken. I tillegg siktet de mannen for uaktsomt drap, straffelovens §281.

Nå er tiltalen klar.

– Holdt for høy fart

– Fordi han holdt for høy hastighet etter forholdene på stedet, samt ikke var tilstrekkelig oppmerksom på trafikkbildet, kolliderte han med en møtende personbil. På grunn av dette mistet han kontrollen over bussen og kjørte utfor veien. Flere passasjerer ble skadet, en passasjer døde og det oppstod store materielle skader på bussen, står det i grunnlaget for tiltalepunktet som angår vegtrafikkloven.

Undersøkelser i Tyskland har vist at sjåføren holdt 57 km/t da kollisjonen skjedde. Personbilen holdt mellom 0-15 km/t.

Den ukrainske sjåføren i slutten av 40-årene er også tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død. Bistandsadvokaten vil trolig fremsette krav om oppreisningserstatning til avdødes ektefelle.

Saken skal opp for Sunnmøre tingrett fra 17. - 21. oktober.