Dømt til fengsel i seks år for voldtekt

Etter voldtekten forlot han kona bevisstløs og alene uten å tilkalle hjelp.

Kjetil Gjøen var hoveddommer i Sunnmøre tingrett. ARKIV.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Straffesaken gikk over fire dager i Sunnmøre tingrett. Tiltalte erkjente ikke straffskyld. 13 vitner forklarte seg i saken.

Mannen, som er i 30-årene og utenlandsk borger, kom til Norge som flyktning i 2013. Han er for tiden innsatt i Ålesund fengsel.

Retten ikke enstemmig

Kona forklarte at hun hadde ønsket å avslutte ekteskapet. Videre forklarte hun at han noen dager senere kom inn på soverommet hennes med en kniv i hånda. Ved hjelp av trusler og fysisk makt tvang han seg til samleie. Kvinnen mener overgrepene pågikk i nærmere to og en halv time.

Mannen på sin side mente at hun hadde konstruert et overgrep for å oppnå fortsatt opphold i Norge etter separasjon fra ham.

Rettens flertall, inkludert rettens leder, tingrettsdommer Kjetil Gjøen, mente at tiltalte skulle dømmes for voldtekt. En lege som foretok undersøkelse av kvinnen karakteriserte henne som skamslått. Den ene meddommeren mente imidlertid at tiltalte bare kunne dømmes for forsøk på voldtekt.

Lot henne ligge igjen bevisstløs

Dommerne var imidlertid enstemmig om at tiltalte hadde tatt kvelertak på kvinnen slik at hun ble bevisstløs. Først lot han henne ligge i flere timer, før han forlot leiligheten og lot henne ligge alene i to timer. Retten mener dette var en livstruende situasjon for kvinnen. Dommerne fant det formildende at tiltalte omsider sørget for at hun fikk legehjelp.