— Vi ønsker at en eventuell ny storkommune skal fortsette å være språknøytral, slik som Ålesund har vært. Det vi nå har startet er vel en slags provokasjon på at det skal bli en nynorsk kommune, forteller representanter for lokalavdelinga, Kristin Gaaseide Aure og Ole Grebstad.

— Vi vil være positive, inspirere, skape nysgjerrighet og glede for skriftspråk. Vi er veldig opptatt av valgfrihet, og vil at folk skal få benytte det skriftspråket de selv ønsker, uansett om det er bokmål eller nynorsk, forklarer Aure og viser til at hele 88,5 prosent i grunnskolen i Ålesund kommune var bokmålsbrukere i skoleåret 2015-2016.

— Vi synes det er feil at man kan tvinges til å benytte nynorsk når man ser så tydelig at flertallet, og stadig flere, bruker bokmål. Samtidig har vi ikke noe imot nynorsk, vi ønsker bare at det skal være valgfritt, utdyper hun og Grebstad

Omfavner fortsatt dialektene

En ting representantene fra Bokmålsforbundet Sunnmøre nevner som et moment flere har påpekt når det gjelder et eventuelt mindre fokus rundt nynorsken, er at dette vil påvirke dialektene.

— Det er et tydelig skille mellom det muntlige og skriftlige. Det muntlige viser hvem vi er, og er absolutt viktig. Vi ser jo at lengre nord, hvor nynorsken nærmest ikke eksisterer som skriftspråk, har de tydelige preg på dialektene. Vi vil ikke angripe dialektene med å la folk få benytte bokmål som skriftspråk, sier Aure.

Ødelegger for seg selv

Selv om Bokmålsforbundet i utgangpunktet ikke har noe i mot nynorsk, tror de også at nettopp dette skriftspråket har ødelagt mye for seg selv ved å være påtvunget.

— Jeg husker selv fra min tid på ungdomsskole og videregående. Jeg tror jeg hadde hatt en større interesse for nynorsk dersom jeg fikk velge selv. Jeg hadde kanskje vært mer nysgjerrig. Isteden husker jeg, fra ungdomsskole tida, at vi ble påtvunget bøker på nynorsk. Det endte med at hele storklassen protesterte ute i plana.

— Det er nok flere som får det i vrangstrupen fordi nynorsken blir tvunget på dem. Nynorsken blir ei ulykke for seg selv, mener Grebstad.

Vil jobbe seg inn mot politikken

Forbundet har kun vært aktive på Sunnmøre i noen få dager, og holder fortsatt på å etablere seg. I går kveld ble forbundet aktive på sosiale medier, og allerede har flere meldt sin interesse for å være med og fremme forbundets holdninger.

— Folk kan støtte oss ved å like oss på Facebook, om det er noe de selv ønsker. Etter hvert skal vi begynne og jobbe oss inn mot politikken i Ålesund kommune, og det viktigste for oss er da å sørge for at den nye storkommunen med Ålesund vil fortsette å være en språknøytral kommune, forteller avdelinga på Sunnmøre.