Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik nekter, med forvaltningsloven i hånden, å bøye seg for kravet fra fylkespolitikerne om hvilke kostnader som skal legges inn i Nordøyveg-prosjektet.

Fylkespolitikerne krever at millioner til framtidig rehabilitering legges bort. De krever også at kostnadene til et framtidig busstilbud legges bort og de krever at 40 års nedbetalingstid skal gjennomføres uten at det regnes på konsekvensene for de andre lånene fylkeskommunene har.

Kommentar etter møtet i fylkesutvalget: Nordøyvegen står seg godt

Frank Sve: – Lut lei

Svaret fra fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik er et kontant nei. Saka var opp i fylkesutvalget mandag kveld. Temperaturen ble høy.

Bakgrunnen er rapporten fra konsulentbyråene Atkinsen og Oslo Economics.

– Vi har brukt noen av landets fremste eksperter på å hjelpe oss med å beregne kostnadene. Dette er det største prosjektet fylkeskommunen noen gang har gjennomført. Det nærmer seg en pris på 4 milliarder, kroner, påpekte Guttelvik.

Og stoppet ikke med det.

– Om dere ikke vil ha med rehabilitering vet vi at det vil komme behov for det. Vi ser det i dag både på Fannefjordtunnelen og på Krifast, derfor vil vi ta det med.

Buss skal vi ha

Guttelvik har heller ikke tenkt å droppe busskostnader.

– Et busstilbud på Nordøyane må vi ha, så den kostnaden vil vi legge inn, var den kontante beskjeden fra fylkesrådmannen.

– Nå blir jeg provosert. Her vil altså fylkesrådmannen legge inn 1,6 milliarder i kostnader som et flertall i fylkestinget har sagt nei til, var svaret fra Sve.

Rett: Rådmannen er i sin fulle rett, sier fylkesordfører Jon Aasen.

Fylkesordfører Jon Aasen prøvde roe ned Sve.

– Rådmannen får legge fram sitt. Det er han i sin fulle rett til. Så blir det opp til fylkestinget å avgjøre hva vi vil legge vekt på, påpekte Aasen.

Leder i samferdselsutvalget, Kristin Sørheim, skjønte at det var fånyttes å forsøke å stoppe Guttelvik fra å legge fram sine beregninger.

– Det jeg ser som viktig her er at vi får denne saka opp på fylkestinget i desember. Så får vi ta det der ifra.

Høyres Torgeir Dahl ville ikke bestride rådmannen rett til å legge fram den analysen han skisserte, og antydet at han kunne skjønne de som påsto at det var krefter som motarbeidet prosjektet.

– Jeg mener det er et godt gjennomarbeidet prosjekt, la oss bygge det, fastslo Dahl.

Klart flertall i fylkestinget

Slaget om Nordøyvegen vil altså stå på fylkestinget i desember. Der skal fylkespolitikerne også behandle den overordnede økonomiplanen og budsjettet for 2017. Da får de se tallene i sammenheng.