Janos Göncz:

En mindreårig flyktning

I morgen er det 60 år siden oppstanden i Ungarn. Da skal Janos feire stolt i Budapest. Med det ungarske flagget høyt hevet, men det norske passet trygt i lomma.

Engasjert: Janos selv sier at han ikke er et politisk menneske, men han har klare synspunkter. Da han var yrkesaktiv på Liaaen ble det noen opphetede diskusjoner, spesielt under EU-avstemningene og rundt kommunisme. Frihet, det betyr alt, mener Janos. Her i stua hjemme på Hessa. Foto: Nikolas B. Farstad. 

Nyheter

Se for deg en høyreist 16 år gammel gutt, bredskuldret som en mann, men fortsatt med det barnlige draget i ansiktet. Øynene er store og tydelige. Smilet, som stadig dukker fram, er impulsivt og ektefølt. Se for deg denne 16-åringen, Janos, i et hverdagsliv i Ungarn i 1956. Han går på skole, skal bli låsesmed. I oppveksten har moren hans vært alene med tre barn fordi faren ble drept under andre verdenskrig da Janos var bare to år gammel. For å livnære seg selv og barna sine går mor i tjeneste hos velstående familier. Barna hennes lider ingen nød, men må bidra. Allerede som elleveåring dytter Janos trillebårer ved en mursteinsfabrikk.