Dale la i dag fram Stortingsmeldingen om pelsdyrnæringen, der konklusjonen er at regjeringen avviser å innføre et forbud mot pelsdyroppdrett.

– Selv jeg som er kritisk til mer regulering enn nødvendig, mener jeg faktisk at denne næringen trenger det nå, fastslår Dale.

Nå er det opp til Stortinget å ta den endelige avgjørelsen om pelsdyrnæringens framtid. I et vedtak fra 2014 kom Stortinget med en anmodning til regjeringen om å vurdere et forbud. Nå er det vurdert, og Dale sier nei.

– Jeg tror at hvis du forbyr norsk pelsdyrproduksjon, så er det eneste du vil oppnå å skyve produksjonen over til land med svakere regelverk, sier Dale, og viser til at den naturlige konsekvensen av et forbud mot pelsdyrgårder er at det også innføres forbud mot import og salg av pels i Norge. Det tror Dale vil bli vanskelig å gjennomføre.

Det ligger an til kamp om pelsdyrnæringen i Stortinget. Venstres Sveinung Rotevatn er skuffet, og lover at Venstre tar med pelsdyr inn i budsjettforhandlingene med regjeringa som pågår akkurat nå.

- Dette er en viktig sak for Venstre. Rev og mink skal ikke leve i bur. Deres behov blir ikke tilfredsstilt i dagens pelsdyrhold. Vi vil gjøre det vi kan for å få Stortinget med på et forbud, sier Rotevatn.

- Det grunnleggende problemet  er ikke bøndene sine holdninger og kontrollrutiner, men at ville dyr ikke hører hjemme i små bur. Derfor vil vi kutte subsidiene til næringen med 15 millioner kroner og gi oppdretterne det samme beløpet i omstillingsmidler, sier Rotevatn.

Landbruksministeren påpeker at det er fullt mulig å legge ned næringen.

- Det er fullt mulig både juridisk og praktisk å gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det vil innebære et tap for pelsdyroppdretterne og et tap for Norge. Om staten må erstatte tap vil avhenge av avviklingsperioden, sier Dale.

Maks to mink

Men i stedet for å foreslå nedleggelse, vil Dale innføre nye og strenger krav til dyrevelferden for rev og mink

Vanligvis er det tre til fem dyr i hvert bur. Blant forslagene i meldingen er et forbud mot å holde flere enn to dyr i hvert bur. Ifølge ministeren kan det tiltaket redusere risikoen for skade fra 8-9 prosent til 2-3 prosent.

Pelsdyrnæringen får også strengere krav til dokumentasjon, slik at kravene blir likere de som finnes for annet husdyrhold.

– For meg er det relativt selvsagt at pelsdyrnæringen må forholde seg til samme regler som øvrig produksjon, sier Dale.

I de nye reglene foreslås det også at dyrene skal få mer stimulerende aktivitetsobjekter, bedre tilpasset fôr og at det skal innføres strengere krav for bruk av nakketang på rev.

– Med de tiltakene vi iverksetter nå, vil det være grunnlag for å videreføre pelsdyrnæringen. Norge vil være i front internasjonalt når det gjelder dyrevelferd i pelsdyrnæringen, sier Dale.

Det er i Norge i dag 240 pelsdyrgårder. Næringen sysselsetter 316 årsverk. Rogaland, Oppland og Sør-Trøndelag er de tre fylkene med flest pelsdyroppdrettere. Deretter kommer Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.