Gjennom en rekke saker har VG avslørt massiv ulovlig tvangsbruk ved norske sykehus. I kveld publiserte VG en sak som avdekker at pasienter ved psykiatrisk avdeling i Ålesund og Hjelset psykiatriske i Molde blir utsatt for mer omfattende og langvarig bruk av belter enn ved samtlige andre sykehus i VGs materiale.

Den vanligste varigheten på en beltelegging er tolv timer i Møre og Romsdal. Dette er fire ganger så lenge som tallet på landsbasis - som er på tre timer.

Les VGs sak her

– Det som kommer frem her er ulikheter som ikke burde være der. Det er ingen grunn til å forklare dette med ulikheter i pasientsammensetningen, sier professor Georg Høyer, leder av Tvangsforsk, til VG.

– Det er antakelig de samme mekanismene som ligger bak ulikhet i hyppighet som varighet. Det kan forklares med forskjellige kulturer ved den enkelte institusjonen, med et regime som har vært vant til å håndtere tvangsbruk på denne måte, sier Høyer videre til VG.

Ingen god forklaring

Ledelsen ved Klinikk for psykisk helsevern i Helse Møre og Romsdal har ikke noen god forklaring på VGs funn:

– Jeg har ingen indikasjoner ut fra den kunnskapen vi sitter med, på at vi har pasientene betydelig mer eller i lengre perioder i belter enn det de andre helseforetakene har, sier klinikksjef Ketil Gaupset til VG.

Han konkluderer med at det er et eller annet med måten beltebruk registreres på som gjør at forskjellen mellom Møre og Romsdal og resten av landet blir så stor.

Avviser kulturforskjeller

VG skriver i kveld at avisen har digitalisert og analysert 2.538 hendelser fra fjorårets tvangsprotokoller. 94 av dem er fra Helse Møre og Romsdal. Hele 19 prosent av belteleggingene i Møre og Romsdal er ikke avsluttet i protokollen, noe som er brudd på psykisk helsevernlov. Disse er heller ikke med i analysen.

Det avvises at kulturforskjeller sykehusene imellom kan være en forklaring på forskjellen mellom landsdelene.

– Det er mange ting som påvirker bruken av tvang. Hvordan byggene våre er utformet, at det er nok plass til pasientene. Men en så stor forskjell kan ikke forklares verken av pasientsammensetning, sykdomsbilde eller en ukultur, hvis det er det du insinuerer, sier Gaupset til VG.

Kjenner seg ikke igjen

Advokat Nils Grytten er leder for kontrollkommisjonen som har ansvar for å kontrollere psykiatrien ved Ålesund sjukehus. Han kjenner seg ikke igjen i VGs tall.

– Men hvis det er slik at Møre og Romsdal skiller seg negativt ut, er det selvsagt ikke bra. Da må både de som legger pasienter i belter og de som kontrollerer beltebruken gjøre jobben sin bedre, sier Grytten til VG.

– Hva vil du gjøre nå som du har hørt VGs funn, spør VG, og Grytten svarer:

– Vi må ha fokus på å få ned tvangsbruken og ha representative tall. Høye tvangstall er det ingen som ønsker, verken helseforetaket eller kontrollkommisjonen.