Frp hasteinnkaller til ekstraordinært landsstyremøte

Statsminister Erna Solberg (H) avlyser sin reise til Nord-Trøndelag, mens Frp innkaller til ekstraordinært landsstyremøte. Budsjettforhandlingene er inne i en avgjørende fase.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

Nyheter

Fremskrittspartiet har innkalt landsstyret til møte på telefon klokken 16, og statsbudsjettet for neste år er tema. Partileder Siv Jensen ønsker å informere om utviklingen og situasjonen rundt statsbudsjettet, får NTB bekreftet.

Ifølge VG skal regjeringen innen klokken 11 tirsdag sende nye svar til samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Om seks dager skal Stortinget vedta rammene for statsbudsjettet for neste år.

– Skuffet

Sent mandag kveld gikk de fire partilederne på borgerlig side fra hverandre etter nok et møte hos statsministeren som ble avsluttet uten enighet. Det var to skuffede sentrumsledere som møtte pressen utenfor statsministerboligen. En avtale framsto like fjern som før.

– Jeg har ikke gitt opp, men jeg hadde kanskje ønsket at det skulle komme nærmere en løsning, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til det hutrende pressekorpset som ventet utenfor.

Venstre-leder Trine Skei Grande gjentok kritikken mot regjeringens ultimatum om bilpakken, som hun og Hareide mener har gjort forhandlingene «ekstremt krevende».

Bilpakke

Striden har i flere dager stått om regjeringens såkalte bilpakke, der Frp har stilt ultimatum.

Bilpakken innebærer noe skjerpede bensin- og dieselavgifter, men samtidig bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift for fossilbiler.

Solberg avlyser tur

Tirsdag morgen ble det også klart at statsminister Erna Solberg avlyser en planlagt tur til Skogn. Her skulle hun presentere regjeringens strategi for bioøkonomi. Begrunnelsen er at forhandlingene om neste års budsjett er inne i en avgjørende fase.

Mandag avlyste hun de øvrige programpunktene som opprinnelig var fastsatt for reisen i Nord-Norge og Trøndelag, blant annet et treff med DDEs Bjarne Brøndbo og et besøk hos Enova i Trondheim.

Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom i Stortinget mandag 5. desember. Til nå har Venstre og KrF stått skulder ved skulder. Dersom KrF i siste sving skulle bryte denne alliansen og stemme sammen med regjeringspartiene, må beslutningen forankres i partiets landsstyre. (©NTB)