– Vi tar alle henvendelser alvorlig, men vi har ikke kapasitet til å følge opp godt nok alt vi ønsker, sier tilsynssjef Inger Marie Seth i Arbeidstilsynet.

Hun fikk i går en orientering om tilfellet der latvieren Saulius hadde ramlet ned fra et stillas i jobb. Denne saka vil Arbeidstilsynet ta tak i så snart som mulig.

Bakgrunn: Skadd på jobb, men står uten rettigheter

Sammensatt sak

Arbeidstilsynet Inger Marie Seth i Arbeidstilsynet får så mange henvendelser om kritikkverdige forhold i byggebransjen at etaten ikke klarer å følge opp slik den vil.

– Denne saka er sammensatt. Det ene er sikkerheten for arbeidere. Det andre er lønnsavtaler og de skattemessige forholdene, sier Seth, som legger til at Arbeidstilsynet samarbeider tett med ulike etater for å avsløre uregelmessigheter.

– Hvem tipser dere?

– Det kan være alt fra tilfeldige forbipasserende ved en byggeplass til pårørende, sier Seth.

Advokat Odd Arne Nilsen sa til Sunnmørsposten i går at arbeidsgivere gjerne opererer med to sett av kontrakter. Den ene er myntet på arbeideren med de virkelige vilkårene. Den andre blir vist til offentlige etater.

Tåler ikke dagslys

Sunnmørsposten har vært i kontakt med flere i bransjen om disse forholdene. De ønsker ikke å stå fram med navn, men de mener bestemt at det foregår mye i byggebransjen som ikke tåler dagslys.

– Jeg måtte bare legge ned bedriften. Det var ikke grunnlag for å drive videre. Jeg ble så presset på pris at det ikke ble lønnsomt lenger, sier en i bransjen til Sunnmørsposten.

Han er ikke i tvil om at det foregår sosial dumping i en del miljøer, og det går ut over dem som vil drive seriøst.

– Jobber over en viss størrelse skal ha prosjektregnskap. man kan stille spørsmål ved slike regnskap når myndighetene ikke følger opp og stiller de ansvarlige til regnskap, sier en kilde. Han arbeider nå i et annet selskap.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Norske selskaper

En annen driver sitt eget firma med flere arbeidere. Han møter stadig vekk konkurranse om jobbene som det er umulig å slå.

– Store og kjente firmaer hevder at de vil samarbeide med norske byggselskaper som driver seriøst. Når det kommer til realitetene, velger de likevel det rimeligste tilbudet uten. Og det kan ofte ligge et par hundre tusen under vårt anbud, sier tømreren Sunnmørsposten har vært i kontakt med.

Saulius fra Litauen som står uten rettigheter etter at arbeidsgiveren betalte lønnen svart. Foto: Staale Wattø

Må forstå

– Da har jeg opplevd at de bare ler tilbake og viser til at konkurrenten opererer med mye lavere timespris. På den måten blir selskaper som vil drive seriøst og holde seg til lover og regler, faset ut.

– Selv seriøse byggherrer tar seg ikke bryet med å undersøke realitetene, mener tømreren.