Det sier Johan Nicolaisen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug i Møre og Romsdal. Han snakker om konkurransen som er det nærmeste man kommer et NM i servitør- og kokkefaget for elever i videregående skole, Tine MatCup.
Mandag ble en av fem semifinaler landet over arrangert ved Borgund videregående skole. Her deltok fem lag, tre fra arrangørskolen, ett fra Rauma videregående og ett fra Årstad videregående i Bergen.
I forkant av semifinalen hadde de ulike lagene kvalifisert seg ved å sende inn, og få godkjent, en gjennomarbeidet meny. Totalt har 22 lag konkurrert i semifinalene om en plass i finalen, som går av stabelen i Stavanger 24. februar.
Skrubber
Sunnmørsposten ankommer semifinalen i Borgund videregående lenge etter at maten er laget ferdig, men konkurransedeltakerne er fortsatt i full sving, nå med rydding.
– Rydde og holde det ordentlig rundt seg er en stor del av kokkefaget, slår Bjørnar Lønset fast. Han og lagvenninne Karoline Grande står med hver sin langkost og skrubber gulvet i det enorme kjøkkenet i skolen. Bjørnar og Karoline utgjør ett lag sammen med servitørelev Thomas B. Godø.
Servere helseministeren
– Hygiene teller faktisk førti prosent av helheten i konkurransen, påpeker Karoline, men selv om hun og de to lagkameratene tar vaskingen seriøst, har de hatt mange og lange kvelder i forkant av konkurransen der de har planlagt og øvd på alt de skal gjennom denne dagen.
Oppgaven gitt i semifinalen i år var at elevene skulle servere under, og lage mat til, en tenkt idrettsgalla der helseministeren er til stede. Råvarene som skulle benyttes ble delvis gitt på forhånd.
– Vi syntes det var logisk å tenke litt sunnhet i denne menyen, så vi har benyttet magre produkter, forklarer Bjørnar.
Han og Karoline er fornøyde med innsatsen, selv om Bjørnar påpeker:
– Det er jo alltid noe småpirk, helt fornøyd blir jeg aldri. Slik tror jeg mange kokker er.
Være deg selv
Når vi treffer Bjørnar og Karoline har de allerede laget en treretters middag til åtte personer. Lokalet for konkurransen har vært fullt av gjester som har fått god bevertning denne dagen. For servitørelevene sin del har jobben vært å gjøre opplevelsen til gjestene så god som mulig. Med alt fra borddekking, til servering og service under måltidet.
Ved bardisken i lokalet treffer vi Thomas, som er servitør på laget til Bjørnar og Karoline.
– Det har vært en stressende dag, slår han fast, men smiler, og legger til:
– Jeg liker servitørfaget av mange grunner, men en av grunnene er at faget er så teknisk standardisert samtidig som du må være deg selv og bruke din egen personlighet.
Rauma
God innsats til tross, det ble ikke Bjørnar, Karoline og Thomas som gikk av med seieren denne gangen. De fikk imidlertid en hederlig andreplass. Førsteplassen gikk til laget fra Rauma videregående, bestående av Malin Sæther, Håvard Onsøyen og Daniela Holen.
– Det er første gang et lag fra Rauma gikk videre så dette var gøy, slår Håvard fast.