Avslører dobbelt så mange rusførere

Nytt superapparat avslører bilførere som har brukt narkotika eller ulovlig medisin.

Med det nye Dräger Drugtest 5000-apparatet kan politiet avsløre bilførere som har inntatt narkotika eller ulovlig medisin. Norsk politi fikk apparatene i 2015.  Foto: dräger

UP: Per Einar Hollum er sjef for utrykningspolitiet i Møre og Romsdal og i Trøndelag. 

Nyheter

Utrykningspolitiet (UP) sprenger grenser med sitt nye apparat som avslører rusførere. I år tas det dobbelt så mange rusede på veiene som i fjor, skriver Bergens Tidende.

Tall fra UP på Vestlandet viser en dobling i antall avsløringer av ruskjørere i 2016 i forhold til året før.

– 253 førere ble avslørt etter å ha blitt testet med vårt nye apparat, sier leder for UP på Vestlandet, Terje Oksnes til bt.no.

Drugtest

Det nye apparatet Dräger Drugtest 5000 avslører raskt om bilister har brukt narkotika eller ulovlig medisin når de stanses i en UP-kontroll. Slår testen ut, blir bilistene tatt med til legevakt for blodprøve.

Tidligere ble det kun tatt blodprøve hvis vedkommende var synlig ruset eller at patruljen fattet mistanke om rus. Nå sier altså apparatet fra dersom en person har inntatt ulovlige stoffer selv om vedkommende fremstår som kjørbar.

UP-sjef i Midt-Norge, Per Einar Hollum sier tallene fra Vestlandet er representativt også for hans distrikt.

– Vi har samme erfaringer som resten av landet. Det nye apparatet har hatt enorm effekt. Vi stoppet to førere seinest i går som jeg er sikker på vi ikke kunne avslørt uten det nye apparatet, sier Hollum til smp.no.