Friberg og gode hjelpere har forbarmet seg over asylmottaket til Link på Volsdalsberga i Ålesund.

– Jeg ble kjent med mange av dem som bor der da de deltok under bygginga av Slinningsbålet i år, og det var fantastisk flotte folk, sier Friberg.

I Sunnmørshallen

Med rundt 220 beboere på Volsdalsberga, derav 60 barn ønsket Friberg å gi de noe spesielt til jul.

Beboerne skal sjøl få lage til maten.

– Mange har bidratt med råvarer, men vi er fortsatt interessert i snop, frukt og lignende til barna, og gjerne noen julegaver også, sier Friberg.

Aktiviteter

En av dem som stiller opp for flyktningene er Kenneth Remme, alias Tito Magic. Sammen med datteren Aurora skal han lage show for de yngste i Sunnmørshallen.

– Klart vi stiller opp på dette, vi var aldri i tvil. Det er godt å få gi noe til andre, sier han.

– Flyktningene må greie seg sjøl i jula, vi er ikke på jobb i julehelga. Derfor er det helt topp at Friberg og hans medhjelpere ordner til på frivillig basis. Vårt budsjett strekker ikke til for slike arrangement, sier Vonstad.

Foruten trylleshow, mat og drikke, blir det en rekke aktiviteter i hallen.

– Fotball, volleyball og klatring. Om noen frivillige ønsker å bidra til å avvikle disse aktivitetene, er det bare å ta kontakt, enten med meg eller Fredrik Friberg, sier Vonstad.

Varmestua

Også andre steder i Ålesund blir det arrangert alternative julefeiringer på selve julaften.

– Vi venter rundt 25 personer hit julaften. Vi kjører etter tradisjonelt mønster, og har hatt påmelding, men om noen kommer til i siste liten, skal vi nok få plass, sier leder Åse Berg Grønvik.

Spjelkavik kyrkje

Spjelkavik Som mange år før blir det julekveld i kirkekjelleren i Spjelkavik kyrkje. Her fra 2012.

Også i Spjelkavik blir det muligheter for julefeiring julekvelden. Da åpnes kirkekjelleren for dem som måtte ønske det.

– Vi har hatt påmelding, og rundt 30 personer har meldt seg, men vi skal få plass til etternølere også, sier en av organisatorene, Aud Skystad.

Det blir mat, gang rundt juletreet, opplesing av juleevangeliet, musikk og mere til i kirkekjelleren.

– Det blir ikke så veldig mange barn her i år, men likevel en god blanding av folk i alle aldre og alle situasjoner. Man trenger ikke være kristen for å delta, sier Skystad.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

Hjelpegruppa

Også Hjelpegruppa for Ålesund og omegn, i samarbeid med Frivillighetssentralen, arrangerer åpen julekveld i Frivillighetssentralens lokaler i Kirkegata. Her har det også vært påmelding og rundt 40 personer deltar.

Hjelpegruppa Hjelpegruppa for Ålesund og omegn arrangerer julekveld på Frivillighetssentralen. Her er Charlotte Gjerde, Synnøve Muren og Elizabeth Ramstad under forrige fest i 2014.

Hun vil takke alle de som har bidratt, både bedrifter og private.

– Vi har fått masse mat og gaver, og er veldig takknemlige, sier hun.

Også andre steder på Sunnmøre blir det holdt åpne hus på julekvelden, blant annet på Fønixhuset i Sykkylven der det blir mat og feiring etter gudstjenesten i Sykkylven kyrkje.