– Slik er det å være på utveksling

Utvekslingselevene forteller om hjemlengsel og krevende forandringer. Men også om det beste året i sitt liv.

Mange nye opplevelser Den amerikanske kulturen har ført med seg mange spennende opplevelser for jentene som valgte denne destinasjonen. Blant annet fikk Julie Berge (t.h) og ei venninne møte en av Nebraskas baseballspillere. FOTO: Privat 

Nyheter

TEMA: Flere saker om utdanning


Sørg for at skoleåret godkjennes i Norge

Det er den norske skolen som avgjør om skoleåret i utlandet godkjennes i Norge.

Snakk derfor med skolens rådgiver om at du ønsker å reise, gjerne hele 1–2 år i forveien.

Spør den norske skolen om en liste over fag du må ta for å få året godkjent.

Man må være forberedt på at man kanskje må ta noen fag som privatist, for å kunne gå rett videre til VG3 etter utvekslingen.

– Da jeg kom til vertsmoren min fikk jeg meg et skikkelig sjokk. Det hadde ikke gått opp for meg hva jeg bega meg utpå før, sier Amalie Haram som fullførte VG2 i Bristol.

For første gang i hele sitt liv var hun nå rammet av hjemlengsel, og bodde med en dame som hadde lite interesse i å snakke med studentene hun var vert for.

– Men vennskapet mellom utvekslingselevene som bodde der gjorde det verdt å bli værende, sier Haram og poengterer at muligheten for å bytte vertsfamilie eksisterer.

LES OGSÅ: Skal du på vgs-utveksling? Dette må du vite

Et hav av opplevelser

Både for henne og Julie Berge, som tilbrakte ti måneder i Iowa, har reiselysten alltid vært sentral. Begge beskriver det som et lett valgt når muligheten for et utenlandsopphold dukket opp.

– Jeg var så ivrig at jeg starta søknadsprosessen to år i forkant, forteller Berge.

Julie Berge 

– Den aller største fordelen er nok at vi har blitt så drevne i engelsk. Samtidig krever det også mot og sjølstendighet å dra ut i verden i så ung alder. Dette er jo egenskaper som faktisk kan komme godt med når det gjelder både jobbsøknader og videre utdanning, mener jentene. I tillegg var også året spekket med nye vennskap og spennende opplevelser. For Berge var det særlig tilgangen til aktivitet gjennom skolen som utmerket seg.

– Jeg drev med både volleyball, basketball og friidrett. Alt skjedde gjennom skolen, og slik ble det også veldig sosialt, forteller Berge. Haram på sin side minnes shoppingturer, konsertopplevelser og å ha reist England rundt.

– Til tross for at det var noen utfordringer er jeg ikke i tvil om at det var det beste året i mitt liv, sier hun.


Halvveis i oppholdet

En annen utvekslingselev er Stine Mork, som nå er halvveis i oppholdet i Michigan.

– Det siste halvåret har vært det beste og verste i mitt liv, forteller Mork som særlig beskriver den første måneden som hard.

Amerikansk fotball.  Foto: Stine Mork

– Den første uken var ren idyll, men så begynte skolen, og det gikk opp for meg at jeg befant meg i et fremmed land, i en fremmed familie og i en fremmed kultur. Jeg følte meg helt aleine og ganske fortapt i en periode, sier Mork, som først var skuffet da hun fant seg til rette med andre utvekslingselever.

– Jeg skulle jo få amerikanske venner og bli en av mengden. Men hvorfor skal de knytte seg til meg når jeg drar igjen om ti måneder, sier Mork, og legger til at hun nå har verdens beste venninner fra Europa.

Vertsfamilie Stine Mork har blitt godt tatt imot av sin amerikanske vertsfamilie, og trekker fram det at hun nå har to familier som noe av det positive ved utenlandsoppholdet. FOTO: Privat  Foto: Privat

Mindre frihet

Både hun og Berge trekker fram at det er en betydelig forskjell på friheten de er vant med. Man er avhengig av å bli kjørt når man skal steder, og de opplevde de amerikanske vertsfamiliene som mye strengere enn sine norske foreldre.

– Den største overgangen for meg er å måtte gå i kirka to ganger i uken. Det går stort sett greit, men det er trasig og aldri få sove lenge og at vertsfamilien ikke tar hensyn til lekser eller prøver, sier Mork som ikke angrer på valget sitt.

– Utvekslingen har gitt meg et helt nytt perspektiv. Deriblant at Norge faktisk er et veldig bra land å bo i, og at vi er heldige med velferdsordningene. Jeg angrer så absolutt ikke, men når alt kommer til alt er ikke utveksling for alle. Det er som en berg og dalbane. Før du bestemmer deg for å ta et utvekslingsår bør du være sikker på at det er dette du vil, anbefaler hun.