Frakteskip fikk slagside i uvær ved Stad:

– Ville unngått bergingsaksjon med skipstunnelen på plass

Et frakteskip måtte få assistanse etter å ha fått slagside i uværet ved Stad tirsdag. Mannskapet på redningsskøyte forteller at situasjonen ikke ville oppstått med skipstunnelen på plass.

Slagside Kartet viser ruta til MS Nyksund (innfelt) da frakteskipet fikk slagside på sørsida av Stad tirsdag kveld. (foto: NSK Shipping) 

Nyheter

Strømbrudd, stengte fjelloverganger og fraktebåt med slagside

Smp.no fulgte uværet på kysten. Tidlig onsdag var fortsatt mange fjelloverganger stengt.

Seint tirsdag kveld fikk frakteskipet MS Nyksund slagside etter at lasten forskjøv seg i uværet langs kysten.

Situasjonen førte til at både redningsskøyta «Simrad Buholmen» og et Seaking redningshelikopter ble kalt ut for å bistå.

– Mannskapet begynte umiddelbart å pumpe inn ballast på motsatt side for å rette opp slagsiden som kom av forskyvningen i lasten, forteller båtfører Kristoffer Christiansen om bord på redningsskøyta til smp.no onsdag formiddag.

Takket være rett manøver fra mannskapet fikk de kontroll til tross for at det var grov sjø og blåste opp til full storm.

– Ikke skjedd med skipstunnel

Ifølge mannskapet på redningsskøyta ble det aldri riktig dramatisk. Redningshelikopteret ble raskt «dimittert», mens redningsskøyta eskorterte frakteskipet til Måløy.

– Situasjonen løste seg greit og det var aldri noen fare for at skipet skulle gå rundt. Så lenge folk forholder seg rolig og tenker over hva de bør gjøre, så pleier det går bra, sier Christiansen.

(saken fortsetter under)

Skipstunnel Slik ser man for seg av skipstunnelen vil se ut når den står ferdig. Illustrasjon: Kystverket 

Ordførar i Selje på historisk merkedag:

– Det blir før og etter Stad skipstunnel

– Det er sjeldant vi kan bruke store ord, men i dag skal vi få lov.

 

Selje:

Manglar hotell - må seie nei til tunnelbesøk

Dei første internasjonale delegasjonane har allereie meldt sin ankomst til Selje. Men kvar ska dei bu?

Det 65 meter lange skipet var på veg nordover til Tromsø forbi den værharde strekningen hvor planene ligger klare for å bygge Stad skipstunnel.

– Hadde skipstunnelen vært på plass, ville aldri dette skjedd. Skipet ville ikke vært i en slik posisjon hvor det ble utsatt for slike bølger som det var her i går, forteller Christiansen.

Nylig ble det kjent at prosjektet ligger inne i den kommende transportplanen regjeringen legger fram i løpet av våren.

Se video: Slik blir skipstunnelen

Les siste saker om Stad skipstunnel

Slagside på 15-20 prosent

Skipperen om bord forteller til NRK Sogn og Fjordane at det opplevdes som ubehagelig med en gang og at det tok en halvtimes tid å få kontroll over situasjonen.

Han medgir at det var krevende værforhold på strekningen.

– Vi skulle over Stadhavet og var klar over at det var dårlig vær, men vi hadde kontakt med båter som kom andre vegen, så då fant vi ut at vi skulle forsøke. Rundt kl. 22.30 fikk vi sjø i sida på båten, som gjorde at deler av lasten flyttet på seg. Det førte til ei slagside på 15 til 20 prosent, sier kaptein Marvin Sørensen om bord på MS Nyksund til kanalen.

Onsdag stod det bra til med mannskapet etter en natts søvn og en god frokost.