Unge som vokser opp i dag har et helt annet press på seg enn foreldregenerasjonen, mener Monika Skjærvik, Erik Håland og Øyvind Haukland fra Norsk Narkotikapolitiforening.

Dopingmidler I 2014 pågrep politiet 63 personer etter å ha avslørt et større dop- og narkotikanettverk med forgreininger til blant annet Ålesund. Narkotika til en gateverdi på om lag 55 millioner kroner, anabole steroider til en verdi av tre millioner, våpen og kontanter ble beslaglagt. Foto: Politi / NTB scanpix

– Samfunnet er basert på prestasjon og utseende. Da er det fristende for noen å ta snarveier. Doping finnes ikke bare i toppidretten.

Politiekspertene mener lokalt politi må bli flinkere til å ta ut «forbilder» og personlige trenere som oppmuntrer til dopbruk.

– Vi ser at enkelte slike ressurspersoner har flere hundre tusen følgere på sosiale medier. Vi mener politiet må rette fokuset mot disse miljøene, sier Erik Håland, spesialist på organisert kriminalitet.

Mørketall

Tirsdag holdt de kurs for om lag 70 representanter fra politi, påtalemyndighet, tollvesen og kriminalomsorgen i Ålesund.

– Møre og Romsdal politidistrikt er ingen versting, men 62 voldssaker knyttet til bruk av anabole steroider i fjor viser oss at det er store mørketall. Det er mulig politiet har vært for avventende i håndteringen av dopingforbudet, sier Øyvind Haukland.

Han mener politiet må sette inn tiltak for å forebygge vold.

– De må aksjonere mot treningsmiljøene og ta ut doperne.

Forskning viser at bruk av anabole androgene steroider gir lav empati, lav impulskontroll, høy aggresjon og økt voldsbruk.

– Dette kan skje ute på byen i form av blind vold, eller som vold i nære relasjoner.

Statistikk viser at antall beslag av dopingmidler har økt tross forbudet som ble innført i 2013.

– Det er ingen grunn til å tro at dette er et storbyproblem. Derfor er det viktig at vi driver forebyggende arbeid både mot de unge, skoler og foreldre, sier politibetjent Øyvind Vebenstad i forebyggende avdeling, Møre og Romsdal politidistrikt.

Symptomer

– Hvordan kan foreldre avsløre dopbruk hos egne barn?

– De bør se etter adferdsendring hos de unge. Selv om det ligger i ungdoms natur å endre adferd i puberteten, har vi en del ting man bør se etter, sier Monika Skjærvik:

– Det er et sammensatt bilde, så man må se på summen av adferdsendringer, påpeker ekspertene.