COWI AS, Multiconsult AS, Hjellnes Consult AS og Frozt Solutions leverte inn tilbud. Oppdraget var «konsulenttjenester for visualisering av Bingsa avfallsplass og planlegging av nytt overskuddsmassedeponi». Kontrakten ble tildelt Frozt Solutions, et enkeltpersonforetak drevet av Tom Ivar Brate, med Sigrun Jahren oppført som prokura. Hun er kommunens virksomhetsleder for vann-, avløp, og renovasjon (VAR) som også er oppdragsgiver for konkurransen. Brate er hennes ektefelle. Differansen mellom tilbudene som kom inn var under 20.000 kroner. Frozt Solutions tilbud på 456.500 kroner lå midt i mellom.

Bodde nært

Ålesund kommunes innkjøpsavdeling velger ikke den billigste, men vektlegger tilgjengelighet og mulighet for fysisk oppmøte på kort varsel, erfaring, oppgaveforståelse og gjennomføringsevne. Frozt Solutions har på dette tidspunktet forretningsadresse i Ålesund. Erfaring innen foto og film trekkes også frem, da oppdraget omhandler visualisering av støy-og støvkart og deponiets utforming. Sunnmørsposten er kjent med at tildelingen vekket reaksjoner.

Stoppet

Kontrakt ble underskrevet 27. februar 2015, signert Tom Ivar Brate og innkjøpssjef Jonny Indrevåg, med en avtalevarighet på to år. Kontraktsperioden er utgått, uten at det i dag er levert noen endelig rapport med visualisering av Bingsa.

– Avtalen er stoppet. Leverandør kan ikke klandres for det, sier Indrevåg. Bingsa Næring stoppet arbeidet.

– Det var ikke hensiktsmessig å fortsette før det var avklart om ny kommuneplan og tilhørende arealplan inkludert deponi for rene overskuddsmasser i Bingsa, ble endelig vedtatt av bystyret, sier han.

– I et tidligere intervju uttalte du:« Dette er en konkurranse som egentlig ikke var nødvendig å lyse ut…..» Hva mente du?

– Det er på grunn av beløpsgrensa, svarer Indrevåg, og viser til at anskaffelsen lå mellom 100.000-500.000 kroner.

– Du fortsatte utsagnet med «…., men vi gjorde det av habilitetsgrunner». Hva mente du med det?

– Da gjorde vi det, fordi Brate kunne være en potensiell leverandør. Når vi kunngjør oppdraget, så har vi i alle fall ikke begrensa oss til noen få aktører, sier Indrevåg.

– Hvordan kunne du på forhånd vite at det kunne oppstå habilitetsspørsmål? Indrevåg visert til forrige svar, før han fortsetter; Jeg er i dag usikker på om det med habilitetsspørsmål var vurdert i forkant, men i tilfelle så er det veldig naturlig å gjøre det, hvis man vet at en kan komme i konflikt der. Han legger til at de ikke hadde trengt å vurdere habilitet i selve utlysingen av konkurransen, siden det er konserninnkjøp som tar hånd om det. Habilitetsspørsmålet oppsto idet Frozt Solutions ble tildelt oppdraget. På grunn av familiære relasjoner, fikk ikke virksomhetsleder behandle noen faktura fra Frozt Solutions.

– Dette ble i dette tilfelle behandlet av meg og kommunalsjef, sier han.

– At oppdraget, på vegne av VAR, ble tildelt VAR-sjefens ektemann i et foretak hun selv har alle fullmakter til å styre, hvor heldig er det?

– Det er en utfordring, men en kan ta de nødvendige forbehold. Brate har konkurrert på lik linje med alle andre. Det er ikke uheldig i seg selv. Greit nok at hun er VAR-sjef, men dette er ikke noe tilpassa bestillingsverk for å si det sånn, sier Indrevåg. Kommuneplan og arealplan er nylig vedtatt.

– Vi må vurdere på nytt om avtalen er gyldig fortsatt, sier Indrevåg. Sunnmørsposten har vært i kontakt med Jahren og Brate. Begge henviser Sunnmørsposten videre til Indrevåg.