– Vi kan nok oppleve at busstrafikken byr på problemer, sier Kristin Smehus som er daglig leder i Borgund menighet.

Forbudt

Hele strekninga fra Borgundvegen og fram til den gamle Borgundkaia er merket med Bk6 på vegvesenets vegliste. Det er også satt opp et forbudsskilt for kjøretøyer over denne vektklassen. Likevel er det til dels stor busstrafikk på vegen – spesielt om sommeren.

– Mange busser setter av passasjerene ved kirka slik at de kan spaserer bort til Sunnmøre Museum. Så må bussene enten snu på den trange parkeringsplassen vår, eller rygge ned den smale alleen når de skal plukke opp passasjerene ved museet etterpå.

Det kommer også busser med folk som gjerne vil besøke den vakre Borgundkirka.

– Og alle er sjølsagt hjertelig velkommen, men besøket må være på våre betingelser og i dialog med oss, understreker Kristin Smehus.

Vil inn på begravelse

Det er problematisk med store busser på smale veger der det ferdes mye folk. Blant annet er det stadig barnehager og skoleklasser på veg til og fra Dyreklubben.

– Parkeringsforholdene ved kirka er heller ikke gode, og på dager med begravelser, er det svært krevende hvis det kommer busser.

Kristin Smehus forteller om tilfeller der turister har insistert på å komme inn i kirka under en begravelse, og at sørgende har kommet ut fra kirka og omtrent må brøyte seg gjennom store grupper med turister som står på kirketrappa.

– I slike tilfeller kan det gå på bekostning av verdigheten og hensynet til de pårørende, mener Smehus.

Samarbeid

Menigheten har derfor valgt å ta noen grep slik at et besøk i kirka blir en god opplevelse for alle parter.

– Vi har blant annet fått et godt samarbeid med en av de største turoperatørene slik at vi unngår busser på dager med begravelser eller bryllup. Men det finnes jo flere turoperatører som vi ikke har kontakt med. For oss hadde det sjølsagt vært det beste om bussene brukte parkeringsplassen ved Sunnmøre museum, mener hun.

Tåler ti tonn

Virksomhetsleder Oddvar Kongsvik i Ålesund kommune sier at brua i begynnelsen av alleen opp til kirka tåler et akseltrykk på ti tonn. Brua ble oppgradert for et par år siden.

– Jeg er ikke kjent med at det er gjort målinger av bæreevnen på resten av vegen, sier Kongsvik.

– Er det noe håp om at den vanskelige avkjørselen fra Borgundvegen kan bli utbedra?

– Der er svaret dessverre nei. Det finnes ingen poster på økonomiplanen til ny avkjøring, sier Oddvar Kongsvik.

Når det gjelder vegen på Aksla, er det nå sendt søknad om dispensasjon fra akseltrykksbegrensningene til Vegdirektoratet. Svar er ventet om tre ukers tid, og det vil ikke bli lagt ned noe forbud om busskjøring til Fjellstua.

– Kommunen har også hatt et møte med turistkontoret og Nettbuss om forholdene på byfjellet. Vi er enige om noen kortsiktige tiltak med utbedringer av en del svake punkt, men diskuterte også mer langsiktige tiltak.

Kongsvik opplyser også at de skal gå gjennom veglista for hele Ålesund kommune sammen med vegvesenet for å gjøre eventuelle oppdateringer.

Vegen til kirka er merka med seks tonns akseltrykk. Foto: Marius Simensen