– I to år har vi jobbet for å bygge opp et økosystem for entreprenørskap i byer og regioner etter modell fra MIT REAP.

Nå skal dette settes ut i livet i Norge, forteller prosjektleder og instituttleder ved NTNU i Ålesund, Hans Petter Hildre.

Ålesund er i godt selskap; i byer som Tokyo og Bangkok kjøres tilsvarende MIT-program med 4-5 samlinger.

Dannet vestlandsregion

– I utgangspunktet var vi så små at MIT ikke fant Ålesund på kartet. Bergen var også for liten. Dermed slo universitetene fra Kristiansand i sør til NTNU i nord seg sammen i en klyngeorganisasjon.

– Vi har sagt vi er en vestlandsregion, Sørvest. Da fikk vi gjennomslag, forteller Hildre.

Får lære av de beste

6. august starter de opp med første samling i Ålesund med storkanonen William (Bill) Aulet fra MIT i Boston.

– Den største kanonen på entreprenørskap på kloden. Bill Aulet er rangert som en av de beste foreleserne ved MIT og en av bestselgerne i verden på entreprenørskap, forteller Hildre.

– Dette er et kjempetilbud for gründere og vekstbedrifter om hvordan lære av de beste, tilføyer Frank Støyva Emblem, kommunikasjonssjef for ÅKP.

80 deltakere i Ålesund

Sommerskolen har plass til 20 deltakere fra hver by, men alt foregår i Ålesund. I en liten uke samles i alt 80 deltakere til sommerskole i entreprenørskap i Ålesund.

For små og store gründere og entreprenører kan det også være nyttig å møte likesinnede fra andre regioner, påpeker de to.

Studentbedrifter som vinner

Støyva Emblem forteller at ÅKP blant annet sponser plasser på sommerskolen for studentbedrifta AgriMare som nylig vant NM for studentbedrifter og nå går videre til EM.

– Det er veldig stas at NTNU i Ålesund stadig vekk får opp studentbedrifter som vinner NM. Vi har stort sett vunnet NM de siste 15 årene, men vi klarer ikke skape vekstbedrifter av dem, påpeker Hildre.

Ønsker å skape vekstbedrifter

Han viser til at det hvert år startes opp mellom 2.500 og 3.000 bedrifter i Møre og Romsdal. 65.000 på landsbasis. Men det er ekstremt få som får til å vokse.

– Hvis en av de nye bedriftene i Møre og Romsdal tar av og begynner å vokse, er sysselsettinga berget. Og det er dette MIT kurset handler om, sier Hildre.

Utvida modell

– Den tradisjonelle modellen for entreprenørskap spiller på tre instanser: universitet, næringsliv og det offentlige. Men her tar MIT REAP med to instanser til: entreprenører og finansinstanser.

– Det er nødvendig å spille på de fem instansene for å få til dynamikk i miljøet for entreprenørskap, understreker Hildre.

Støttet av fem fylker

Han hevder det koster veldig lite å delta på første samling. Det er fem fylker som sponser sommerskolen.

– Det offentlige knyttet til byer er en utrolig viktig driver i dette, sier Hildre.

Små og store entreprenører

– Dette er et tilbud til de som har starta bedrift, eller har tenkt å starte, som har en god idé, som vil investere – alle som jobber med entreprenørskap, sier Støyva Emblem.

– De vi er mest interessert i er bedrifter – om de har en eller 15 ansatte – spiller ingen rolle. Men vi er ute etter de som har gode ideer eller innovasjoner de mener verden vil ha godt av.

Det kan også være aktuelt for en innovasjonsavdeling i en stor bedrift eller konsern som ønsker å komme seg videre, sier Hildre.

Søknadsfristen er 20. juni.

Over nyttår kommer to nye tiltak. Et akseleratorprogram for bedrifter som har nådd en viss modenhet og størrelse for å ta de opp til global vekst. I det andre styres det mot labprosjekt der en kan skaffe tilgang til kompetanse og ta ting videre inn i universitet- og forskningsmiljø, ifølge Hildre.