Vedtok Nordøyvegen i natt - nå lyses de første kontraktene ut

Etter en maratondebatt i stortingshallen mandag godkjente Stortinget bompengeproposisjonen for Nordøyvegen i natt. Allerede nå kan entreprenører levere tilbud på fire kontrakter.

Illustrasjon: Rundkjøring mot Hestøya. Nordøyvegen. De undersjøiske tunnelene får kun 25 meter overdekning med fjell.  Foto: Statens vegvesen

Nyheter

Mandag var Nasjonal Transportplan på dagsorden på Stortinget. Først ut på natta kom vedtaket om det som blir det største vegutbyggingsprosjektet som Møre og Romsdal fylkeskommune noengang har initiert.

Anleggsstart for Nordøyvegen er planlagt i oktober.

– Flagga ligg klare på skulen. Dette har vi venta på i over 50 år

I natt har Stortinget banka igjennom Nordøyvegen. – No skjer det, seier Kenneth Ulla, rektor på Haramsøy skule.


– Historisk

Tilstede i Oslo var blant annet styreleder Bjørn Sandnes i Nordøyvegen AS og mangeårig forkjemper for sambandet, Oddbjørn Vatne, på plass i nasjonalforsamlingen for å følge debatten. Begge var spente på det endelige vedtaket om å kreve inn bompenger på strekningen.

– Dette er et historisk øyeblikk, ikke bare for øyfolket, men også for dem som bor på fastlandet, ja for hele Møre og Romsdal, sier styreleder Bjørn Sandnes til NRK etter vedtaket i natt.

Stortingsrepresentant Helge Orten (H) var blant dem som skrøt av prosjektet fra talerstolen. Han sa at det var flott at bompengeproposisjonen nå kom på plass slik at en kan komme i gang med bygginga i 2017.

Bjarne Brøndbo og DDE er hyret inn for å feire byggestart på Nordøyvegen. Her viser frontsangeren sin nakne mage under en konsert på Tusenfryd.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Markeres med DDE-konsert

Tirsdag kom også en pressemelding om at den kommende byggestarten skal feires med DDE-konsert den 16. september på Steinshamn i Sandøy kommune.

Det er I P Huse på Steinshamn som inviterer til denne konserten.

– Etter mange års planlegging og hardt arbeid fra mange engasjerte ildsjeler og grupper, så er det en stor glede å oppleve byggestart på Nordøyvegen i nær framtid, skriver selskapet.

Lyses ut

Prosjektet er venta å koste i overkant av 3,8 milliarder kroner og sskal gi fastlandsforbindelse til rundt 2900 mennesker på Lepsøya, Haramsøya, Skuløya/Flemsøya og Fjørtofta i Haram kommune, samt Harøya og Finnøya i Sandøy kommune. Anleggsperioden er fem år, melder fylkeskommunen i en pressemelding tirsdag morgen.

Tirsdag morgen ble de fire forberedende kontraktene lyst ut. De fire kontraktene som entreprenører nå kan levere tilbud på er:

Lang dags ferd mot Nordøyvegen

I 20 år har Oddbjørn Vatne jobbet for at Nordøyvegen skulle realiseres. I natt ble den vedtatt i Stortinget.Gikk i statsråd i dag

131 kroner i bompenger på Nordøyvegen

En tur fra Nordøyane til fastlandet og hjem igjen vil koste 262 kroner. Det ble vedtatt når bompengeproposisjonen i dag passerte statsråd.

 

1. Veg og riggområde Skjeltne

2. Forskjeringar Austnes og Longva

3. Forskjeringar Fjørtofta

4. Forskjeringar Myklebust

De to store byggekontraktene blir etter planen lyst ut våren neste år.