Er du i området?

Skogbranner i Montenegro og langs kysten av Kroatia

Over 100 turister er evakuert fra et populært turistområde på kysten av Montenegro som følge av en kraftig skogbrann.  
Nyheter

Kraftig vind og lite nedbør gjør at skogbrannen på halvøya Lustica i Montenegro har spredt seg nær bolig- og campingområder mandag. De kraftige vindforholdene gjør det vanskelig for brannmannskapene å hindre at brannen sprer seg til områdene der turister og befolkningen holder til.

Også langs kysten av Kroatia har brannmannskaper jobbet med å slukke en rekke skogbranner. Ifølge myndighetene har store skogområder brent ned hittil.

Det regnet aske på hotellet

VG skriver mandag kveld om en storbrann utenfor den kroatiske feriebyen, Split.

Andreas Hageselle (19) fra Ålesund er på tur til Podstrana like sør for Split, i lag med fem kamerater som alle er fra Ålesund. Han forteller at brannen legger en demper på gutteturen for de kommer seg ikke tilbake til hotellet etter en shoppingtur mandag.

– Vi merket brannen i morges, det regnet aske på hotellet. Vi bestemte oss for å dra på et kjøpesenter i Split, sier han.

En kilometer fra brannen

Men etter shoppingturen kommer ikke de seks guttene seg tilbake til hotellet

– Vegene er stengt og det er ingen taxi som kan kjøre oss tilbake. Det er fullstendig kaos med masse politi- og brannfolk. Det var dramatisk da det kom folk til kjøpesenteret for å fylle vann til slukningsarbeidet. Vi var da ikke mer enn en kilometer fra brannen, forteller Hageselle.

Kjøpesenteret de var på ble stengt og evakuert i 20.30-tida mandag kveld. Da hadde ikke de noe sted å dra. Da lå røyken tjukk rundt dem.

– Vi tok kontakt med turoperatøren for å få hjelp. Etter et par timer kunne vi komme oss videre til et midlertidig hotell som vi bor på nå, sier han til smp.no i 23.30-tida mandag.

Ønsker å reise hjem

Hva som skjer tirsdag er han usikker på.

– Jeg håper vi kommer oss til hotellet hvor all bagasjen vår befinner seg, sier han og legger til at rommet de har fått nå ikke har senger nok til hele gjengen.

Uansett har denne hendelsen lagt en demper på gutteturen. De dro fra Vigra på lørdag, og skal egentlig tilbake igjen førstkommende lørdag.

– Vi kommer til å kontakte forsikringsselskapet på tirsdag, vi ønsker å reise hjem, sier Hageselle.

Tungt røykteppe

Sunnmørsposten har vært i kontakt med flere sunnmøringer i Split mandag kveld.


Norske turister rammet av skogbranner rundt Middelhavet

Flere store skogbranner herjer langs Middelhavet og har ført til bekymring blant nordmenn på ferie. Norske turoperatører følger situasjonen nøye.

– Det har regnet aske i hele dag og lukter veldig brent. Det ligger nå i kveld som et røykteppe over oss, skriver Laila Gaustadnes fra Ålesund i en epost.

Jørn Nilssen fra Ålesund har sendt smp.no noen bilder fra en brann like utenfor sentrum av byen.

– Det har ikke vært noe dramatikk på hotellet jeg bor på, men det har vært et tungt røykteppe over oss i hele dag, samtidig som aske har regnet ned på oss, opplyser Nilssen.

Tips oss på 95400400@smp.no eller internett@smp.no