Administrerende direktør Roger Hofseth i Hofseth International er lei av at oppdrettsfisk stort sett «blir puttet i kasser og sendt til Polen eller Kina». Han mener Norge bør utnytte mulighetene til foredling av fisken bedre.

– Med teknologien som er tilgjengelig i dag, er det ingenting i vegen for at vi skal gjøre foredlingen like bra som i Polen og Kina. Dette snakket om høge lønnskostnader, stemmer ikke lengre. Det vi trenger er stabil tilførsel av råstoff, sier Hofseth.

«Ubrukt» verdiskaping

Han har selv blitt fiskeoppdretter gjennom oppkjøpet av tidligere Fjordlaks Aqua, og stiller spørsmål ved hvordan næringen bør utvikles for å få mest mulig igjen for den forventa veksten – også for fellesskapet.

Han peker på at foredling av fisk her til lands utgjør en «ubrukt» verdiskaping på flere titalls milliarder og trekker linjer til hvordan olje- og kraftressursene er håndtert historisk.

– Hva om det ble opprettet et statlig fond som skulle jobbe for at videre vekst i lakseproduksjonen skal skape mest mulig verdier i Norge, sier han.

Det er allerede politisk enighet om at kommunene skal få mer av inntektene ved at det innføres en avgift på ubearbeidet eksportert fisk.

Stor business

Fiskerigründeren mener politikken med å selge evigvarende konsesjoner til fastpris eller auksjon, er feilslått. I takt med luseproblemer og rekordhøge laksepriser har tillatelser til å drive fiskeoppdrett blitt stor business. At mange konsesjoner som i 2009 ble tildelt for åtte millioner kroner, seinere er videresolgt for flere titalls millioner, har økt temperaturen i debatten.

Han tror heller på en ordning der konsesjonene leies ut – eller tildeles for en begrenset periode. Litt etter modell fra kraftpolitikkens «hjemfallsrett».

– Vi må tenke mer langsiktig om denne verdiskapingen og hvordan vi skal skape mest mulig verdier og arbeidsplasser her hjemme. Vi har et vanvittig flott land og med mengde areal og vann, har vi naturgitte perfekte forhold for oppdrett i fjordene våre. Når jeg tar med kunder i båten innover i fjordene er de solgt før vi runder neset mot Hareid, sier Hofseth.

Kobling til foredling

Han mener konsesjoner kan organiseres slik at fabrikker som foredler fisken, leier oppdrettskapasiteten ved å betale «noen kroner» per kilo de produserer.

– Det kunne gitt tre-fire millioner kroner i årlige inntekter. Så kan du tenke deg hva dette blir på 10, 20 eller 100 år, sier han og mener dette ville sikra større og varige inntekter.

I tillegg til å knytte tillatelsene til hvordan fisken utnyttes, mener Hofseth det er en selvfølge at det settes krav til at lusereglene følges. Han mener dagens regler er tilstrekkelig for å få bukt med problemene, og viser til at de selv har gode erfaringer på anlegget i Storfjorden.

Tror ikke på havoppdrett

På grunn av dyre konsesjoner har mange søkt om såkalt utviklingstillatelser for oppdrett til havs eller på land. Hofseth ser ikke bort fra at også er aktuelt for Hofseth Aqua, men har ikke noe konkret å fortelle i dag. Men han mener oppdrett til havs er et blindspor og vil heller satse på bærekraftig drift i fjordene.

– Å dra installasjonene til havs har jeg ikke troa på. Jeg har vært fisker i yngre dager og ingenting står imot kreftene der ute, sier Hofseth.

Å flytte hele livsløpet til fisken på land, har han heller ikke tro på, selv om han mener den kan være lengre på land enn i dag.

– Jeg mener det beste er den metoden som er mest mulig naturlig for fisken. Se på hvordan det gjøres med frittgående høns. At fisken skal stå å stange i et kar på land, tror jeg ikke er bra.