Det forteller leder Einar Corwin i stiftelsen for seilskuta «Christian Radich». Skuta ligger til kai  ved Stornespiren i Ålesund, men klokka fem mandag ettermiddag legger skuta i vei ut i fjordene på et fire timers langt tokt. Nøyaktig hva reiseruta blir er Corwin usikker på.

– Det er opp til kapteinen om bord. Slike ting kommer alltid an på vær og vind, samt andre omstendigheter, forteller han. Det er uansett ikke fjordene det er fokus på, men skuta selv.

– Hovedfokuset med disse fjordturene er å oppleve skuta. «Christian Radich» er det mest kjente av de tre skoleskipene i Norge, sier han. Charterturer med seilskuta er noe som har blitt praktisert i flere år, men i år er det ekstra spesielt. «Christian Radich» feirer nemlig sitt 80-års jubileum med seilas langs hele norskekysten.

Moderat interesse

«Christian Radich» har flere ganger vært i Ålesund og Corwin forteller at de alltid har følt seg godt mottatt og velkommen i jugendbyen. Men i år har billettsalget til fjordcruiset vært moderat, noe som overrasker Corwin.

– Det har alltid vært stor interesse for seilskuta i Ålesund. Hvorfor vi har solgt så få billetter i år vet jeg virkelig ikke, sier han. Men for dem som har bestilt billett er det opplevelsen av skuta som står i fokus.

– Det blir lett servering, men i hovedsak er det opplevelsen av skuta og det å være på en slik type båt som står i fokus. I tillegg har vi et fantastisk mannskap med stor entusiasme. Dette merker de besøkende, sier Corwin.

Tall Ships' Races eller charterturer

Charterturene langs norskekysten kommer til å fortsette i årene framover, men de årene «Christian Radich» deltar i Tall Ships' Races blir dette prioritert.

– I 2018 skal vi delta i Tall Ships' Races, men de årene det ikke passer å være med, vil vi arrangere charterturer, sier Corwin, som forklarer at det ikke er uvanlig å benytte seilskutene til charterturer. Nå håper han sunnmøringenes interesse vil melde seg før seiltoktet klokka fem. Tirsdag setter skuta kursen videre sørover på vegen til Oslo.